8 lutego 2014

Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym

Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym
Po ostatnich gofrowych eksperymentach dochodzę do wniosku, że można je zrobić z wszystkiego :-)  To fantastyczny sposób na wprowadzenie do diety np. kaszy jaglanej. Jeśli wasze dzieci nie lubią jej, na pewno z uśmiechem na twarzy zjedzą gofry i poproszą o dokładkę. Gofry są lekkie, puszyste i chrupiące, a w dodatku bezglutenowe. Jeśli podacie je z musem z suszonych moreli będą nie tylko  pyszną, ale i zdrową przekąską.

Składniki na 10 – 12 gofrów:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
  • 160 g szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Dodatkowo:
100 g suszonych moreli
100 ml soku jabłkowego

Morele zalać wrzątkiem – odstawić na 20 minut, odsączyć. Owoce zalać sokiem jabłkowym i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu aż morele zmiękną. Całość  zmiksować na gładką masę.

Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny, aby ciasto napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez  5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Gofry jaglane podawać z ulubionymi z musem morelowym lub innymi ulubionymi dodatkami :- )

Smacznego:- )

Jeśli lubisz gofry zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami:-)

Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym

Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym

5 komentarzy :

  1. prezentują sie wyśmienicie :-)
    zapraszamy również do nas :-)

    www.hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają,
    zapraszam na naleśniki owsiane z musem jabłkowym i domowymi orzechami karmelizowanymi, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/nalesniki-owsiane-z-musem-jabkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ładnie wypieczone, z tym musem dobrana para :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne gofry, wyszły mi trochę miękkie ale w smaku wspaniałe, mój syn pochłaniał je w oka mgnieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że gofry Wam smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń