Zupa z boczniaków |
Lekka, sycąca zupa z boczniaków zwana wegetariańskimi „flakami”. Trochę dziwnie stawiać obok siebie te dwa wyrazy i pewnie wielu się wzdryga słysząc takie zestawienie: ) Faktem jednak pozostaje, że użyte przyprawy i konsystencja boczniaków sprawiają, ze zupa bardzo przypomina tradycyjny polski przysmak. Boczniaki dostępne są w sklepach przez cały rok podobnie jak pieczarki warto więc wprowadzić je do diety, tym bardziej, że są bogatym źródłem witamin z grupy B i soli mineralnych. Najczęściej smażę je podobnie jak grzyby leśne w panierce, ale przyznam, ze zupą jestem zachwycona.
Jak ugotować zupę z boczniaków?
Wywar
warzywny:
- 1 mała cebula
- zielone liście pora
- 3 gałązki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 czubata łyżeczka tymianku (lub gałązka świeżego)
- 2 l wody
- sól
Do
zimnej wody włożyć warzywa i przyprawy – doprowadzić do wrzenia. Gotować częściowo
przykryte na małym ogniu przez około 20 minut. Wywar odcedzić.
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- biała część pora
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, świeżo mielony pieprz
W
czasie kiedy gotuje się wywar pokroić cebulę w piórka, por i czosnek w krążki,
marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić
na patelnię z 1 łyżką masła klarowanego dodając kurkumę, kminek, imbir, gałkę muszkatołową.
Smażyć około 7 minut.
Podsmażone warzywa wrzucić do wywaru.
Boczniaki
pokroić w około 5 mm paseczki, podsmażyć na łyżce masła klarowanego na złoto,
doprawić solą i pieprzem. Grzyby dodać do wywaru z warzywami gotować około 20
minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem, solą i
pieprzem.
Smacznego
:- )
Zupa z boczniaków |
Zupa z boczniaków |
Zupa z boczniaków |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz