Kruche żytnie ciasteczka |
Kolejne fantastyczne ciastka, świetne jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ciastka upieczone z razowej mąki żytniej i orzechów laskowych są kruche, lekko chrupiące i trudno im się oprzeć. Takie smakołyki na pewno z chęcią pomogą Wam zrobić dzieciaczki, a własnoręcznie upieczone ciastka smakować będą wyjątkowo:- )
Jak zrobić najlepsze kruche żytnie ciasteczka?
Składniki:
- 140 g mąki żytniej typ 2000
- 60 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g masła
- 60 g ciemnego cukru trzcinowego (dark muscavado)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190˚C. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta
lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze i spłaszczać
widelcem.
Ciastka piec 15 – 20 minut na złoty kolor.
Smacznego:- )
Kruche żytnie ciasteczka |
Kruche żytnie ciasteczka |
o ja cieee, muszę zrobić może nawet dzisiaj, tylko cukier zastąpię ksylitolem żebym i ja mogła je jeść :)
OdpowiedzUsuńJak długo takie ciasteczka mogą być przechowywane? Czy może to być okres 7 dni, czy lepiej skonsumować je na świeżo do 2-3 dni?
OdpowiedzUsuńCiasteczka spokojnie można przechowywać do 10 dni najlepiej w metalowej puszce :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuje za odpowiedź :)
UsuńCiasteczka upieczone, myślę, że najlepiej określi je słowo REWELACJA ;)
Pozdrawiam serdecznie !
Ciasteczka są pyszne, robiłam je już kilka razy. Zastępowałam tarte orzechy laskowe, kiedy mi się skończyły, wiórkami kokosowymi i makiem w różnych proporcjach, zawsze wychodzą.
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, ze ciasteczka smakują. Fajny pomysł z dodatkiem wiórków kokosowych i maku, będę musiała wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuń