Zupa rybna |
Dla miłośników szybkich dań, kolejna propozycja na gęstą, sycącą i rozgrzewającą zupę. Tym razem to zupa rybna z pomidorami – bardzo smaczna i idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej użyć do zupy kilku rodzajów świeżych ryb, ale jeśli nie macie ich pod ręką możecie wykorzystać dobrej jakości ryby mrożone. Latem warto użyć zamiast pomidorów z puszki, dojrzałych świeżych – wystarczy sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skóry.
Jak ugotować pyszna zupę rybną z pomidorami?
Składniki:
- 800 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, sola itp.)
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- biała część pora
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka papryki w płatkach
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta chili
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Filet z ryby opłukać, osuszyć, za pomocą pęsety pozbyć się ości. Rybę
pokroić w sporą kostkę, oprószyć sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i
odstawić do lodówki.
Cebulę, czosnek i por pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane
warzywa i zeszklić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać paprykę w proszku i
w płatkach, chili wymieszać i smażyć minutę. Dodać rozgniecione widelcem
pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię, wywar warzywny i sok z cytryny –
zagotować. Dodać rybę, delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 15
minut aż ryba będzie ugotowana. Zupe doprawić sola, pieprzem i masłem. Podawać
z ulubionym chlebem.
Smacznego:- )
Zupa rybna |
Zupa rybna |
hm... wygląda naprawdę zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń