12 września 2014

Sernik truflowy

Zrobiło się czekoladowo na blogu:- ) Dziś przepis na ciasto ze sporą ilością gorzkiej czekolady - sernik truflowy. Sernik niezwykły, zupełnie niepodobny do tych tradycyjnych. Ciasto pieczone na serku mascarpone nie jest kwaskowate, ma idealnie gładką konsystencję i rozpływa się w ustach, do tego chrupiący ciasteczkowy spód… Piekłam już go kilka razy, zawsze na specjalne okazje. Jest bardzo sycący i nawet mały kawałek wystarcza, aby czekoladożercy poczuli się szczęśliwi:- ) 

Składniki na miasteczkowy spód:
  • 150 g ciastek degestive w gorzkiej czekoladzie
  • 50 g masła
  • 80 g migdałów

Ciastka i migdały zmiksować w melakserze na piasek. Do masy dodać roztopione masło i całość starannie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową i dokładnie wylepić dno, wyrównać. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 minut. Spód wystudzić.

Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 jaja
  • 110 g cukru pudru
  • 3 łyżki likieru amaretto (lub innego alkoholu)
  • 2 czubate łyżki maki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kremówkę lekko podgrzać uważają, żeby się nie przypaliła. Do ciepłej śmietany dodać połamaną czekoladę. Mieszać i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Czekoladę odstawić na bok.

Mascarpone, całe jajka, cukier, likier i mąkę zmiksować na gładką masę (masę mieszać jak najkrócej, aby dostało się jak najmniej powietrza). Dodać lekko ciepłą czekoladę i ponownie zmiksować.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Piec 60 – 75 minut w temperaturze 150º C aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu w lodówce.
Podawać z ulubionymi owocami np. malinami, frużeliną lub bita śmietaną.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Tak sobie pichcę

  


12 komentarzy :

  1. ciezko byc na diecie ,jak sie na takie przepisy trafia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda jak wielka serowa trufla, chcę kawałek, koniecznie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką takich ciast! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam bardzo podobne, tylko w wersji białej - czeka w lodówce na spróbowanie :) Twoje wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak smakuje biała wersja :) chyba też się skuszę;)

      Usuń
  5. wygląda bosko!!! ześliniłam się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ogromną fanką wszelkich serników! Czekoladowy z malinami to dla mnie idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik jest pyszny. Piekłam go już kilka razy ale przepis miałam z tej strony
    http://www.mojewypieki.com/przepis/truflowy-sernik-z-mascarpone
    Nie wiem, kto od kogo odgapił przepis, w każdym razie polecam. Jest wyśmienity :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń