Przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Warstwa ciasta nie jest zbyt gruba za to sporo znajdziecie w nim owoców. Kruszonka jest bardzo chrupiąca dzięki dodatkowi pokruszonych płatków kukurydzianych, po prostu idealne ciasto na jesienny ciepły weekend. :- )
Składniki:
- 250 ml mleka
- 35 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 70 g masła
- Szczypta soli
- 1 jajko
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 90 g masła
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
Dodatkowo:
- ok. 1 kg wydrylowanych i pokrojonych w ćwiartki śliwek węgierek
- 1 łyżka cukru
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 –
20 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostały
cukier, jajko, sól, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić elastyczne
ciasto, przykryć lniana ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia
(ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Przygotować kruszonkę. Szybko połączyć mąkę, cukier i masło. Płatki
kukurydziane pokruszyć i połączyć z
kruszonką – gotową wstawić do lodówki.
Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć równo na
dużej blaszce (ok. 40 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na
cieście skórką do dołu. Śliwki posypać łyżką cukru i kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 50 minut.
Smacznego :- )
uwielbiam takie ciasto!
OdpowiedzUsuńTaka drożdżóweczka, szklanka mleka i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńWpisuje się w jesienne klimaty! :) Pyszne połączenie śliwek :)
OdpowiedzUsuń