7 października 2014

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Junior uwielbia kluski - wiedzą to już chyba wszyscy :- ) Spełniam więc jego zachcianki i często lepie pierogi albo knedle. Staram się też urozmaicić ich smak, szukam więc ciągle nowych pomysłów. Tym razem prosty przepis na knedle ze śliwkami bez dodatki mąki pszennej. Chociaż nikt z mojej rodziny nie ma alergii na pszenicę to kiedy tylko mam możliwość staram się ograniczać jej ilość w naszej diecie. Bezglutenowe knedle smakują świetnie i jeśli macie w szafce zapasy mąki ryżowej koniecznie wypróbujcie ten  przepis.
Składniki:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
  • szczypta soli
  • śliwki np. węgierki
  • cukier brązowy

Do ziemniaków dodać sól i obie mąki, zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka formować placek, na jego środku układać wydrylowaną śliwkę i ¼  łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie zlepiać brzegi i toczyć kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć na wrzątek,  gotować 1 – 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać  z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, posypane brązowym cukrem.

Smacznego :-)

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

1 komentarz :