Bezglutenowe knedle ze śliwkami |
Junior uwielbia kluski - wiedzą to już chyba wszyscy :- ) Spełniam więc jego zachcianki i często lepie pierogi albo knedle. Staram się też urozmaicić ich smak, szukam więc ciągle nowych pomysłów. Tym razem prosty przepis na knedle ze śliwkami bez dodatki mąki pszennej. Chociaż nikt z mojej rodziny nie ma alergii na pszenicę to kiedy tylko mam możliwość staram się ograniczać jej ilość w naszej diecie. Bezglutenowe knedle smakują świetnie i jeśli macie w szafce zapasy mąki ryżowej koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
- szczypta soli
- śliwki np. węgierki
- cukier brązowy
Do ziemniaków dodać sól i obie mąki, zagnieść elastyczne
ciasto.
Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka formować
placek, na jego środku układać wydrylowaną śliwkę i ¼ łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie zlepiać
brzegi i toczyć kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć na wrzątek,
gotować 1 – 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną,
posypane brązowym cukrem.
Smacznego :-)
Bezglutenowe knedle ze śliwkami |
Bezglutenowe knedle ze śliwkami |
Bezglutenowe knedle ze śliwkami |
Nie ma to jak jesienne knedle :)
OdpowiedzUsuń