Najlepsze gofry na maślance |
Nowy przepis na chrupiące, przepyszne gofry:- ) Choć gofry lubimy w każdej postaci, to do tej pory najczęściej piekłam je z przepisu opracowanego tuż po kupnie gofrownicy. Niedawno natknęłam się na recepturę z dodatkiem maślanki, wypróbowałam go i jednogłośnie stwierdziliśmy, że to najlepsze gofry i najbardziej przypominające te nadmorskie . Jeśli tęsknicie za latem i chcecie choć przez chwile poczuć się jak na wakacjach, koniecznie upieczcie te gofry :- )
Składniki
(12 – 14 sztuk):
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 ½ szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 ½ szklanki maślanki
- ½ szklanki mleka
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić z szczypta soli na sztywna pianę. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą
masę. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto odstawić na 15 – 20 minut.
Gofry
piec w rozgrzanej gofrownicy o mocy 1000 W (lub mocniejszej) przez 5 – 7 minut
na złoty kolor.
Smacznego:-
)
Źródło
przepisu: Brulion z przepisami
Najlepsze gofry na maślance
|
Najlepsze gofry na maślance |
Wyglądają wspaniale!!! :) Jak ja kocham gofry!
OdpowiedzUsuńDziękuję i witam w klubie miłośników gofrów :)
UsuńO rety, jak ja dawno nie robiłam gofrów;)))
OdpowiedzUsuńW takim razie mam nadzieję, że się skusisz :)
UsuńDrukuję! Mam nadzieję,że będzie to najlepszy przepis jaki mam:))
OdpowiedzUsuńTeż mam nadzieję, że będą Ci smakowały:) Daj znać czy przepis przypadł Ci do gustu :)
UsuńGofry! Gdybym mogła, zajadałabym się nimi codziennie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wyszły naprawdę pyszne
OdpowiedzUsuńOd kilku miesięcy, odkąd mam gofrownicę, poszukuję przepisu na gofry idealne. I oto jest! Znalazłam ten! Gofry są przepyszne-leciutkie, chrupiące, wspaniałe! Polecam :)
OdpowiedzUsuńMy też często w domu robimy naleśniki - zarówno te na słodko i na słono. Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe, jakie kiedykolwiek w życiu robiłam, udało mi się znaleźć na stronie https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ Miałaś już okazję z niego korzystać?
OdpowiedzUsuń