Niesamowicie smaczne ciastka serowo – maślane :-) Delikatne, chrupiące, kruche, o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Ciasto należy rozwałkować dość cienko w przeciwnym razie ciastka podczas pieczenia będą się otwierać i stracą swój charakterystyczny kształt. Z podanej porcji wyszły mi dwie blachy „kurzych łapek”, ale nikt nie narzekał, że jest ich zbyt dużo.
Jak zrobić serowe ciastka "kurze łapki"?
Składniki:
- 200 g zmrożonego masła
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 szklanki maki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- ½ - 1 szklanki cukru
Zmrożone masło zetrzeć na tarce na
grubych oczkach. Dodać mąkę – całość wymieszać i rozetrzeć w dłoniach jak na
kruszonkę. Dodać twaróg, żółtka i zimną wodę – zagnieść ciasto, uformować kulę
, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na
grubość około 2 – 3 mm. Foremką lub szklanką wykrawać kółka o średnicy 7 – 8 cm.
Każde kółko obtoczyć w cukrze, złożyć na pół (tak aby powstał półokrąg) i
jeszcze raz na pół (aby powstała ćwiartka). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec około 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 170ºC.
Smacznego:- )
Źródło
przepisu: FoodMag
Świetny mają kształt :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś, są świetne! rzeczywiście przypominają ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto je robię i za każdym razem szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Wlasnie upiekla je moja mama.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że wypróbowałyście przepis :) Pozdrawiam gorąco :)
Usuńzrobiłam wczoraj, są świetne!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze Ci smakowały :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńMój mąż je pokochał.... nazwał je "ciastunia" i powiedział, że mógłby je wciągać nosem...he...he...mnie także bardzo podpasowały i fajnie się je robi, jednak nie wychodzą mi tak urocze i równiutkie jak na Twoich fotkach. Niektóre się za bardzo rozkładają, inne wcale i są takie jakby lekko oklapinięte trójkąciki... bardzo mi to przeszkadza bo jestem perfekcjonistką ;) Dziękuję najmocniej za ten przepis i pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńJuż mi wychodzą równie piękne jak smaczne! ;)) Praktyka czyni mistrza, po raz trzeci wyszły mi tak urocze jak Twoje a na dodatek zrobiłam jeszcze z wisienką w środku ;) Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńCzy można przesmarować dżemem zamiast sypać cukrem? Żeby były kwaskowate?
OdpowiedzUsuń