Bardzo lubię szukać inspiracji kulinarnych na wegetariańskich stronach. Można tam znaleźć cudowne przepisy na bardzo smaczne rarytasy. Jednym z nich jest kawior z bakłażana. Mogłabym go jeść codziennie i przyznam, że już dawno nic mi tak nie smakowało :- ) Ten warzywny kawior idealnie smakuje z razowym chlebem lub jako dodatek do wytrawnych naleśników. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce kiedy dobrze się przegryzie. Jeśli macie w lodówce bakłażana, nie czekajcie, tylko szybko przygotujcie tę pastę:- )
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz cytrynowy
W
rozgrzanym piekarniku do 200ºC upiec bakłażana owiniętego w folię aluminiową,
przez 25 – 30 minut. Upieczonego bakłażana ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Dodać drobno posiekaną natkę
pietruszki, koperek , szalotkę i czosnek. Całość wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny,
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:-
)
Wartość odżywcza 100 g - 142,4 kcal
białko - 1,98 g
tłuszcz - 12 g
Węglowodany - 8,8 g w tym błonnik 3g
1 porcja 20g - 28 kcal
Źródło
przepisu: Jadłonomia
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz