Lamingtony czyli krajanka kokosowa |
Lamingtony to tradycyjne ciastka australijskie. Można na nie znaleźć mnóstwo różnych przepisów, pomysł jest jeden: kawałki babkowego ciasta zanurza się w polewie kakaowej po czym obtacza w wiórkach kokosowych. Ciastka przygotowałam do szkoły na jasełka Juniora, jest to więc słuszna porcja na około 50 ciastek. Krajanka kokosowa jest smaczna, prosta do wykonania i bardzo efektowna :- )
Składniki
na ciasto (ok. 50 sztuk):
- 5 jaj
- 1 ½ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 5 łyżek miodu
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 220 g masła
Masło
roztopić i przestudzić. Jajka ubić na
parze z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Piana powinna być puszysta i gęsta.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Do masy dodać
roztopione masło. Blachę o wymiarach
40x50 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką do pieczenia. Ciasto
wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 25 – 30 minut.
Ciasto wystudzić i pokroić w kostkę o boku 3 – 4 cm w zależności jak duże chcecie
mieć ciastka.
Polewa
kakaowa:
- 375 g masła
- 7 łyżek gorzkiego kakao
- 2 ¼ szklanki cukru
- 15 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 450 - 500 g wiórków kokosowych
Wszystkie
składniki polewy gotować w garnku tak długo aż cukier się rozpuści i polewa będzie
jednolita i błyszcząca. Jeśli jest zbyt gęsta dodać trochę wody.
W
polewie maczać kostki z ciasta (najlepiej za pomocą widelców), po czym obtaczać
w wiórkach kokosowych. Gotowe ciastka odkładać na talerz.
Smacznego:-
)
Lamingtony czyli krajanka kokosowa |
Lamingtony czyli krajanka kokosowa |
Lamingtony czyli krajanka kokosowa |
Bardzo smaczne ale myślałam ze ta polewa to karmel :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuń