17 grudnia 2014

Pierniczki pani Jarmili

pierniczki
Pierniczki pani Jarmili
Pierniczki na Święta muszą być! Nie wyobrażam sobie ich bez tych domowych, pieczonych i zdobionych razem  z Juniorem :- ) Co roku staram się wymyślić nowe sposoby dekorowania. Były już pierniczki z czekoladą, w zeszłym roku  bardzo kolorowe, tęczowe, malowane pędzelkami. W tym roku inspiracją stały się pierniczki pani Jarmily Buczyńskiej – mistrzyni dekorowania lukrem królewskim. Jeśli znajdziecie wolną chwilę polecam obejrzenie jej dzieła w Internecie. A jeśli zachwycą Was ozdabiane przez nią pierniki może skusicie się na warsztaty prowadzone przez panią Jarmilę w Akademii tortownia.pl 

Składniki:
Dodatkowo:
  • jajko rozkłócone z wodą
Składniki na lukier:
  • przesiany cukier puder
  • białko

Masło, miód i cukier puder podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Do masy ciepłej ale nie gorącej dodać jajka i całość starannie wymieszać. Wszystkie sypkie składniki (mąkę, przyprawę piernikową, kakao i sodę) przesiać razem. Do płynnej masy dodać ¾ składników sypkich – zmiksować, po czym dodać resztę mąki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 12 – 24 godziny.

Przed pieczeniem ciasto ponownie wyrobić, równo rozwałkować na grubość 2 – 3 mm i wykrawać pierniki. Piec w piekarniku  rozgrzanym do 180ºC przez 10 – 12 minut.
Pierniki ostudzić. Można je polakierować jajkiem rozkłóconym z wodą i wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 70 - 80ºC. Po wystudzeniu udekorować pierniczki lukrem.

Białko ubijać, stopniowo dodając cukier puder. Lukier do dekorowania pierniczków powinien być dość gęsty. Pierniczki można zdobić za pomocą rękawa z małą tylką lub używając rożka zrobionego z kalki technicznej.
  
Smacznego:- )

pierniki
Pierniczki pani Jarmili
pierniczki malowane
Pierniczki pani Jarmili
pierniczki zdobione lukrem
Pierniczki pani Jarmili
pierniczki wigilijne
Pierniczki pani Jarmili
pierniczki na choinkę
Pierniczki pani Jarmili

3 komentarze :