Pierniczki pani Jarmili |
Pierniczki na Święta muszą być! Nie wyobrażam sobie ich bez tych domowych, pieczonych i zdobionych razem z Juniorem :- ) Co roku staram się wymyślić nowe sposoby dekorowania. Były już pierniczki z czekoladą, w zeszłym roku bardzo kolorowe, tęczowe, malowane pędzelkami. W tym roku inspiracją stały się pierniczki pani Jarmily Buczyńskiej – mistrzyni dekorowania lukrem królewskim. Jeśli znajdziecie wolną chwilę polecam obejrzenie jej dzieła w Internecie. A jeśli zachwycą Was ozdabiane przez nią pierniki może skusicie się na warsztaty prowadzone przez panią Jarmilę w Akademii tortownia.pl
Składniki:
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 2 jaja
- 100 g miodu
- 400 g mąki
- 1 czubata łyżka domowej przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
- jajko rozkłócone z wodą
Składniki
na lukier:
- przesiany cukier puder
- białko
Masło,
miód i cukier puder podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Do masy
ciepłej ale nie gorącej dodać jajka i całość starannie wymieszać. Wszystkie
sypkie składniki (mąkę, przyprawę piernikową, kakao i sodę) przesiać razem. Do
płynnej masy dodać ¾ składników sypkich – zmiksować, po czym dodać resztę mąki
i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do
lodówki na około 12 – 24 godziny.
Przed
pieczeniem ciasto ponownie wyrobić, równo rozwałkować na grubość 2 – 3 mm i
wykrawać pierniki. Piec w piekarniku rozgrzanym
do 180ºC przez 10 – 12 minut.
Pierniki
ostudzić. Można je polakierować jajkiem rozkłóconym z wodą i wysuszyć w
piekarniku nagrzanym do 70 - 80ºC. Po wystudzeniu udekorować pierniczki lukrem.
Białko
ubijać, stopniowo dodając cukier puder. Lukier do dekorowania pierniczków
powinien być dość gęsty. Pierniczki można zdobić za pomocą rękawa z małą tylką lub używając rożka zrobionego z kalki technicznej.
Smacznego:- )
Pierniczki pani Jarmili |
Pierniczki pani Jarmili |
Pierniczki pani Jarmili |
Ile pierniczków wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńkoronkowa robota :)
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobione ! :) Ja tak chyba nie potrafię :)
OdpowiedzUsuń