2 marca 2015

Brukselka z patelni

Lubicie brukselkę? To warzywo niedoceniane i raczej niezbyt lubiane. Nie ma co się dziwić skoro najczęściej podawana jest w postaci rozgotowanych kulek w zupie lub jako warzywo  do ziemniaków. A co zrobić żeby brukselka stała się ulubionym warzywem? Wystarczy przyrządzić ją w odpowiedni sposób, przede wszystkim nie powinna być rozgotowana – to chyba najważniejszy klucz do sukcesu.  Brukselka świetnie smakuje jako dodatek do kaszy jaglanej, ale koniecznie spróbujcie przygotować ja krótko smażoną na patelni z dodatkiem maku. Ciekawa jestem czy tak przyrządzona będzie Wam smakować:- )
Składniki (3 - 4 porcje):
  • 200 g brukselki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka maku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml soku jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Brukselki umyć i obrać z wierzchnich liści. Każdą brukselkę przekroić na pół i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na nią drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażać. Dodać pokrojoną w paski brukselkę, mak i odrobinę soli i pieprzu. Całość prażyć na średnim ogniu ciągle mieszając przez około 2 minuty. Do brukselki dolać sok jabłkowy i sok z cytryny. Podgrzewać tak długo aż płyn odparuje. Brukselka nie powinna się rozgotować. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego:- )


Kaloryczność 1 porcji  - 88 kcal
Białko - 4g
Tłuszcz - 6g
Węglowodany - 9g
Błonnik - 4,5g



3 komentarze :

  1. świetny pomysł na brukselkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselkę uwielbiam i jem chyba codziennie, ale w takiej postaci nie próbowałam i koniecznie muszę zrobić podobne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takiej postaci brukselki nie jadłam, ale zanosi się to, że spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń