Lubicie brukselkę? To warzywo niedoceniane i raczej niezbyt lubiane. Nie ma co się dziwić skoro najczęściej podawana jest w postaci rozgotowanych kulek w zupie lub jako warzywo do ziemniaków. A co zrobić żeby brukselka stała się ulubionym warzywem? Wystarczy przyrządzić ją w odpowiedni sposób, przede wszystkim nie powinna być rozgotowana – to chyba najważniejszy klucz do sukcesu. Brukselka świetnie smakuje jako dodatek do kaszy jaglanej, ale koniecznie spróbujcie przygotować ja krótko smażoną na patelni z dodatkiem maku. Ciekawa jestem czy tak przyrządzona będzie Wam smakować:- )
Składniki (3 - 4 porcje):
- 200 g brukselki
- 1 łyżka oliwy
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka maku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml soku jabłkowego
- sól
- pieprz
Brukselki
umyć i obrać z wierzchnich liści. Każdą brukselkę przekroić na pół i pokroić w
paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na nią drobno posiekany czosnek
i chwilę podsmażać. Dodać pokrojoną w paski brukselkę, mak i odrobinę soli i
pieprzu. Całość prażyć na średnim ogniu ciągle mieszając przez około 2 minuty.
Do brukselki dolać sok jabłkowy i sok z cytryny. Podgrzewać tak długo aż płyn
odparuje. Brukselka nie powinna się rozgotować. Jeśli trzeba doprawić solą i
świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:-
)
Kaloryczność 1 porcji - 88 kcal
Białko - 4g
Tłuszcz - 6g
Węglowodany - 9g
Błonnik - 4,5g
świetny pomysł na brukselkę!
OdpowiedzUsuńBrukselkę uwielbiam i jem chyba codziennie, ale w takiej postaci nie próbowałam i koniecznie muszę zrobić podobne danie :)
OdpowiedzUsuńw takiej postaci brukselki nie jadłam, ale zanosi się to, że spróbuję! :)
OdpowiedzUsuń