Kasza jaglana z warzywami i jajkiem |
Tym razem kasza jaglana wg przepisu Juniora. W potrawie musiały więc znaleźć się jego ulubione warzywa: brukselka (!), pieczarki, kukurydza. Syn co raz częściej wymyśla dania, każe zapisywać receptury lub rysuje jak ma całość wyglądać. Jednak kiedy sugeruje, że może w przyszłości zostanie kucharzem, zaprzecza „Mamo, przecież wiesz, że będę szkutnikiem”:- ) Junior może zostać oczywiście kim tylko sobie zamarzy najważniejsze, że będzie umiał przygotować sobie coś do zjedzenia:- )
Składniki:
· 200 g pieczarek
· 200 g brukselki
· 200 g zielonej fasolki
· ½
puszki kukurydzy
· 1
cebula
· 2
łyżki klarowanego masła lub oleju
· 2
jajka
· szczypta
kurkumy
· sól,
pieprz, chili
Dodatkowo:
· szczypiorek
Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu kiedy
zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić prosa :-)). Kaszę zalać gorącą
wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed
wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką
gorącej wody (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek
przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż wchłonie cały
płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania.
Jeśli okaże się, że jagła nie jest wystarczająco miękka, dodać odrobinę wody i
jeszcze chwilę gotować.
Warzywa pokroić. Pieczarki i zieloną fasolkę pokroić na
mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, brukselkę przekroić na pół. Na patelni
rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego lub oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać
pieczarki, lekko je osolić i chwilę dusić aż odparuje woda. Dodać brukselkę i
fasolkę dusić z odrobiną wody (ok. 50 ml) jakieś 7 – 10 minut, aż warzywa
zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać kukurydzę i przyprawy – wszystko
wymieszać. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni roztopić łyżkę klarowanego
masła wsypać kaszę i chwilę podgrzewać. Jajka rozrobić z dwoma łyżkami wody,
szczypta kurkumy i wlać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać i osolić. Do kaszy
jaglanej dodać wcześniej przygotowane warzywa – wymieszać. Potrawę spróbować i
ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Przed podaniem kaszę posypać
szczypiorkiem.
Smacznego:- )
Wartość energetyczna 1 porcji : 350 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik: 11 g
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem |
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem |
rewelacyjny syn!!! a kaszę jaglaną uwielbiam, dziś też ją do pracy zabrałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
syn udany to prawda;) a kaszę jaglaną także uwielbiamy:)
Usuńwspaniała notka, uśmiałam się zdrowo :)))) a teraz zwiedzam dalej!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWitam. Dzieki za przepisy z kasza -jaglana, wlasnie chce wyproBowac. Ale mam pytanie: brukelke i fasolke wczesniej ugotowac, czy wystarczy duszenie 10 minut?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał :) Użyłam tu świeżych, surowych warzyw, lubię chrupkie więc 10 minut wystarczyło :) Jeśli wolisz bardziej miękkie warzywa możesz dusić je dłużej, ewentualnie dolewając wody :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń