Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem |
Nie wiem jak to się stało, że do dziś nie ma na blogu przepisu na jajecznicę z dodatkiem kaszy jaglanej:-) To u nas w domu częste śniadanie i idealny sposób na przemycenie kaszy w codziennej diecie. Dzisiaj przepis na jajecznicę z jarmużem, ale możecie dowolnie ją modyfikować: jarmuż zamienić na szpinak, pieczarki lub pomidory, albo przygotować jak klasyczna jajecznice z cebulą i szynką.
Jak zrobić pyszna jajecznicę z kaszą jaglana i jarmużem idealna na pożywne śniadanie?
Składniki:
4
– 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1
ząbek czosnku
garść
jarmużu *
2
małe jajka
sól,
pieprz
szczypta
gałki muszkatołowej
szczypta
kurkumy
Dodatkowo:
szczypiorek
Na oleju podsmażyć
pokrojony w plasterki czosnek, dodać kaszę jaglaną i przyprawy (sól, pieprz,
gałkę muszkatołową, kurkumę) – całość chwilę razem podsmażać. Dosypać przebrany
i posiekany jarmuż, dusić chwilę na
patelni aż zmięknie. Dodać roztrzepane
jajka i smażyć jajecznicę do uzyskania
ulubionej konsystencji. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
*jarmuż można zamienić na szpinak
Kaloryczność
1 porcji - 286 kcal
Białko
- 16g
Tłuszcz
- 14 g
Węglowodany
- 26g
Błonnik
- 2,7g
Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem |
Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem |
Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem |
Żałuję, że wcześniej nie zobaczyłam przepisu, bo dzisiaj na śniadanko na pewno przygotowałabym to :D
OdpowiedzUsuńEch to musiało być niebo w gębie! Super pomysł!
OdpowiedzUsuń