4 marca 2015

Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem

Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem
Nie wiem jak to się stało, że do dziś nie ma na blogu przepisu na jajecznicę z dodatkiem kaszy jaglanej:-) To u nas w domu częste śniadanie i idealny sposób na przemycenie kaszy w codziennej diecie. Dzisiaj przepis na jajecznicę z jarmużem, ale możecie dowolnie ją modyfikować: jarmuż zamienić na szpinak, pieczarki lub pomidory, albo przygotować jak klasyczna jajecznice z cebulą i szynką.

Jak zrobić pyszna jajecznicę z kaszą jaglana i jarmużem idealna na pożywne śniadanie?

Składniki:
4 – 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
garść jarmużu *
2 małe jajka
sól,
 pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy

Dodatkowo:
szczypiorek

Na oleju podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać kaszę jaglaną i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę) – całość chwilę razem podsmażać. Dosypać przebrany i posiekany jarmuż,  dusić chwilę na patelni aż zmięknie. Dodać  roztrzepane jajka i smażyć jajecznicę  do uzyskania ulubionej konsystencji. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. 

*jarmuż można zamienić na szpinak

Kaloryczność 1 porcji - 286 kcal
Białko - 16g
Tłuszcz - 14 g
Węglowodany - 26g
Błonnik - 2,7g
  
Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem
Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem

Jajecznica z kaszą jaglaną i jarmużem

2 komentarze :

  1. Żałuję, że wcześniej nie zobaczyłam przepisu, bo dzisiaj na śniadanko na pewno przygotowałabym to :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech to musiało być niebo w gębie! Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń