Kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej, tym razem słodkie naleśniki. Naleśniki wyszły pyszne, chrupiące, dzięki dodatkowi kurkumy o pięknym słonecznym kolorze. Wspaniale smakowały z kremem budyniowo – serowym (pomysł na krem znalazłam tutaj). Oczywiście naleśniki można podać z każdym innym ulubionym przez Was nadzieniem: dżemem, kremem czekoladowym, serkiem lub owocami sezonowymi… Naleśniki nadają się także do podania na słono – wystarczy w przepisie na ciasto pominąć cukier waniliowy.
Warto też wspomnieć, że w
jaglance znajduje się lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość
cholesterolu we krwi. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach
spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, zapewniającą zdrowy
wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zapobiegającą odkładaniu się w naczyniach
krwionośnych cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji
kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach,
wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Składniki:
· 250 g ugotowanej kaszy
jaglanej
· 400
ml mleka
· 100 g mąki pszennej
· 100 g mąki ziemniaczanej
· 2
jajka
· 1
łyżka serka mascarpone
· szczypta
soli
· cukier
waniliowy
· ¼
łyżeczki kurkumy
· olej
do smarowania patelni
Krem budyniowo - serowy:
· 250 g serka mascarpone (minus
łyżka dodana do ciasta naleśnikowego)
· ½
budyniu waniliowego
· 1
szklanka mleka
· puszka
ananasów niskosłodzonych
· w
wersji dla dorosłych do kremu można dodać 2 łyżki amaretto lub innego aromatycznego
alkoholu
Kaszę jaglaną ugotować jak w przepisie na kurczaka po marokańsku (250 g
ugotowanej kaszy jaglanej to ok. pół szklanki suchej kaszy).
Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować razem z mlekiem na gładką
masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jaja, serek mascarpone, sól, cukier
waniliowy, kurkumę – wszystko ponownie zmiksować. Odstawić na 30 minut w ciepłe
miejsce.
Budyń ugotować wg przepisu – ostudzić. Do serka mascarpone
porcjami dodawać budyń – całość miksując na gładką masę. W wersji dla dorosłych dodać amaretto –
wymieszać. Jeśli masa nie jest zbyt słodka można dodać trochę cukru pudru.
Ananasy pokroić w kostkę.
Ciasto jeszcze raz wymieszać, jeśli jest zbyt gęste dolać
odrobinę wody. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem i smażyć naleśniki.
Naleśniki smarować kremem budyniowo – serowym, dodać owoce i
zwijać w ulubiony sposób.
Smacznego:- )
Chrupiące naleśniki z kaszy jaglanej |
Chrupiące naleśniki z kaszy jaglanej |
Chrupiące naleśniki z kaszy jaglanej |
Świetne, nie pomyślałam żeby z kaszy...:)
OdpowiedzUsuńMożna i z kaszy:) polecam, są naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną i za smak i za właściwości. Takie naleśnik to śiwtny pomysł. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :] Nie jadłam jeszcze naleśników z tej kaszy... Ale ten krem to już całkowity odjazd :)
OdpowiedzUsuńKrem także polecam, jest bardzo delikatny i aksamitny. Chłopaków musiałam pilnować żeby nie zjedli bez naleśników:)
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadła na taki pomysł, by zrobić naleśniki z kaszy jaglanej! Dziękuję za przepis i dodaję do polecanych. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie do listy polecanych blogów - bardzo mi miło :)
UsuńWitam, ile naleśników wychodzi z podanej ilości składników ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety nie zapisałam ile dokładnie wychodzi naleśników z tej porcji, ale najadły się dla 3 osoby :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTe naleśniki są fantastyczne, dałam w sumie wszystkiego na oko plus 3 jajka, a efekt mnie sama zaskoczył. Dzięki, wreszcie bede mogła jakos przemycać kasze jaglaną moim dzieciom, które w innej postaci jej nie zjedzą.
OdpowiedzUsuńwypróbowane i do powtórzenia wkrótce - super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zasmakowały Ci te jaglane naleśniki :) Pozdrawiam:)
Usuń