Kiedy ostatni raz jedliście domowy budyń? Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się do paczkowanych, sklepowych zestawów na kisiel, budyń czy galaretkę, wydaje się, ze to prostszy sposób na deser. A przecież w prosty sposób możemy takie smakołyki przygotować z dostępnych w domu składników, bez sztucznych barwików i aromatów. Żeby zrobić pyszny domowy budyń czekoladowy wystarczy porcja mleka (może być roślinne), prawdziwa czekolada i kakao. Pewnie się domyślacie, że budyń przygotowany z takich składników zmienia się w smakowity deser. Dziś budyń czekoladowy zaserwowałam w mandarynkowych miseczkach , przyozdobionych w halloweenowym klimacie. Jeszcze zdążycie zrobić ten prosty deser przed powrotem dzieci ze szkoły ;- )
Składniki:
- ½ litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 8 – 10 mandarynek
- 8 – 10 suszonych lub świeżych listków mięty
Mandarynki
starannie umyć, ściąć górną część i wydrążyć owoce – tak aby powstały miseczki.
Narysować pisakiem oczy, nosy i buźki. W wieczkach zrobić małe nacięcia i
udekorować je listkami.
Z
porcji mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i
pokruszoną czekoladą.
W
pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i kakao. Kiedy mleko się zagotuje i czekolada się rozpuści garnek
zdjąć z ognia i wlać płynnym ruchem mąkę ziemniaczana. Cały czas intensywnie mieszać
i ponownie postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Ciepły budyń przełożyć
do mandarynkowych miseczek, ozdobić wieczkami i podawać.
Smacznego:-
)
hahah, jak to ślicznie wygląda! super:)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne
OdpowiedzUsuń