31 października 2014

Halloweenowy budyń czekoladowy

Kiedy ostatni raz jedliście domowy budyń? Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się do paczkowanych, sklepowych zestawów na kisiel, budyń czy galaretkę, wydaje się, ze to prostszy sposób na deser. A przecież w prosty sposób możemy takie smakołyki przygotować z dostępnych w domu składników, bez sztucznych barwików i aromatów. Żeby zrobić pyszny domowy budyń czekoladowy wystarczy porcja mleka (może być roślinne), prawdziwa czekolada i kakao. Pewnie się domyślacie, że budyń przygotowany z takich składników zmienia się w smakowity deser. Dziś budyń czekoladowy zaserwowałam w mandarynkowych miseczkach , przyozdobionych w halloweenowym klimacie. Jeszcze zdążycie zrobić ten prosty deser przed powrotem dzieci ze szkoły ;- )
Składniki:
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:
  • 8 – 10 mandarynek
  • 8 – 10 suszonych lub świeżych listków mięty

Mandarynki starannie umyć, ściąć górną część i wydrążyć owoce – tak aby powstały miseczki. Narysować pisakiem oczy, nosy i buźki. W wieczkach zrobić małe nacięcia i udekorować je listkami.
Z porcji mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i pokruszoną czekoladą.
W pozostałym  mleku rozpuszczamy  mąkę ziemniaczaną i kakao. Kiedy mleko  się zagotuje i czekolada się rozpuści garnek zdjąć z ognia i wlać płynnym ruchem mąkę ziemniaczana. Cały czas intensywnie mieszać i ponownie postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Ciepły budyń przełożyć do mandarynkowych miseczek, ozdobić wieczkami i podawać.

Smacznego:- )


 

3 komentarze :