Zupa z botwinki to obok chłodnika litewskiego nasza ulubiona wiosenna zupa. Mając pod ręką bulion lub wywar warzywny, można ją bardzo szybko przygotować. Najlepiej smakuje podana z jajkiem, twarogiem, młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z ulubionym pieczywem. A przed podaniem zupę koniecznie posypcie szczypiorkiem – pychota :- )
Składniki:
- 500 g botwinki z burakami
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- biała część pora
- 2 litry domowego bulionu
- 250 ml śmietany
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek soku z cytryny
Dodatkowo
do podania:
- jajka
- ulubiony twaróg
- ziemniaki
- pieczywo
- szczypiorek
Marchew, pietruszkę i buraki zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Białą część pora przeciąć na pół i pokroić w
półplasterki. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić starte warzywa i chwile
dusić, aż zmiękną. Zalać je bulionem i dodać drobno pokrojoną botwinkę. Zupę
gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zupę zaciągnąć mąką
ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i wymieszana ze śmietaną. Całość
zagotować, na koniec doprawiając do smaku sokiem z cytryny. Zupę z botwinki
podawać z ulubionymi dodatkami: jajkami, twarogiem, młodymi ziemniakami, szczypiorkiem
i pieczywem.
Smacznego: -)
Uwielbiam botwinkę. Wiosną często gości w moim domu podobna zupa :)
OdpowiedzUsuń