11 maja 2015

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki to obok chłodnika litewskiego nasza ulubiona wiosenna zupa. Mając pod ręką bulion lub wywar warzywny, można ją bardzo szybko przygotować. Najlepiej smakuje  podana z jajkiem, twarogiem, młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z ulubionym pieczywem. A przed podaniem zupę koniecznie posypcie szczypiorkiem – pychota :- )

Składniki:
  • 500 g botwinki z burakami
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • 2 litry domowego bulionu
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo do podania:
  • jajka
  • ulubiony twaróg
  • ziemniaki
  • pieczywo
  • szczypiorek

Marchew, pietruszkę i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białą część pora przeciąć na pół i pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić starte warzywa i chwile dusić, aż zmiękną. Zalać je bulionem i dodać drobno pokrojoną botwinkę. Zupę gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zupę zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i wymieszana ze śmietaną. Całość zagotować, na koniec doprawiając do smaku sokiem z cytryny. Zupę z botwinki podawać z ulubionymi dodatkami: jajkami, twarogiem, młodymi ziemniakami, szczypiorkiem i pieczywem.

Smacznego: -)

  


1 komentarz :

  1. Uwielbiam botwinkę. Wiosną często gości w moim domu podobna zupa :)

    OdpowiedzUsuń