Nie każdy lubi szpinak, ale są sposoby żeby przemycić go do diety nie koniecznie w postaci dziwnej rozgotowanej papki. I choć lubię dobrze doprawiona zieloną „papkę”, to znam kilka lepszych popisów na przygotowanie szpinaku. Najbardziej lubię świeży szpinak w sałatkach i koktajlach, ale pysznie smakuje jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych. Dla wszystkich, którzy lubią zielone listki podaję dziś przepis na szybkie i aromatyczne curry z kurczaka z dodatkiem szpinaku :- )
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 pomidory
- 1 – 2 łyżki curry
- 1 łyżka mąki
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego*
- 250 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w
kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę. Pierś
kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w około 2 cm kostkę. Szpinak umyć,
przebrać i jeśli liście są bardzo duże porwać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i
obsmażyć na rumiano kurczaka. Dołożyć cebule i czosnek, chwile smażyć aż się
zeszklą. Dodać curry i mąkę, dobrze wymieszać aby pokryły kawałki kurczaka i
chwilę smażyć (uważać, żeby nie przypalić curry). Dolać mleko kokosowe i
szklankę wody – zagotować. Dodać pomidory i gotować około 7 – 10 minut, żeby się
nie rozgotowały . Do kurczaka dodać oczyszczony szpinak, gotować kilka minut aż
szpinak zmięknie. Curry doprawić sola i pieprzem. Podawać z ryżem lub chlebkiem
naan.
*możecie użyć 600 ml domowego mleka
kokosowego
Smacznego:- )
Źródło przepisu: To jest pyszne
Dla wszystkich miłośników szpinaku kilka
przepisów:
Świetny przepis, koniecznie wypróbuję :) Nigdy nie lubiłam szpinaku, ale kiedy zamieszałam sama i zaczęłam eksperymentować już wiem co można z niego fajnego zrobić. Ale surowego nadal nie zdzierżę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, curry to moja ulubiona przyprawa :)
OdpowiedzUsuńO tak, to danie dla mnie! Uwielbiam curry, zwłaszcza, że jest bardzo zdrowe - zapobiega rozwojowi choroby Parkinsona. Na zdrowie!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale i na pewno tak samo sakmuje :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuń