24 czerwca 2015

Kurczak curry ze szpinakiem

Nie każdy lubi szpinak, ale są sposoby żeby przemycić go do diety nie koniecznie w postaci dziwnej rozgotowanej papki. I choć lubię dobrze doprawiona zieloną „papkę”, to znam kilka lepszych popisów na przygotowanie szpinaku. Najbardziej lubię świeży szpinak w sałatkach i koktajlach, ale pysznie smakuje jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych.  Dla wszystkich, którzy lubią zielone listki podaję dziś przepis na szybkie i aromatyczne curry z kurczaka z dodatkiem szpinaku :- )

Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 pomidory
  • 1 – 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego*
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w około 2 cm kostkę. Szpinak umyć, przebrać i jeśli liście są bardzo duże porwać na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć na rumiano kurczaka. Dołożyć cebule i czosnek, chwile smażyć aż się zeszklą. Dodać curry i mąkę, dobrze wymieszać aby pokryły kawałki kurczaka i chwilę smażyć (uważać, żeby nie przypalić curry). Dolać mleko kokosowe i szklankę wody – zagotować. Dodać pomidory i gotować około 7 – 10 minut, żeby się nie rozgotowały . Do kurczaka dodać oczyszczony szpinak, gotować kilka minut aż szpinak zmięknie. Curry doprawić sola i pieprzem. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

*możecie użyć 600 ml domowego mleka kokosowego

Smacznego:- )

Źródło przepisu: To jest pyszne

Dla wszystkich miłośników szpinaku kilka przepisów:

 




5 komentarzy :

  1. Świetny przepis, koniecznie wypróbuję :) Nigdy nie lubiłam szpinaku, ale kiedy zamieszałam sama i zaczęłam eksperymentować już wiem co można z niego fajnego zrobić. Ale surowego nadal nie zdzierżę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, curry to moja ulubiona przyprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to danie dla mnie! Uwielbiam curry, zwłaszcza, że jest bardzo zdrowe - zapobiega rozwojowi choroby Parkinsona. Na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale i na pewno tak samo sakmuje :)

    OdpowiedzUsuń