Lubię szybkie, pyszne obiady i mam dziś dla Was propozycję na jeden z nich :- ) Cukinia zasmażona na chrupko na patelni z kukurydzą i dodatkiem małych pulpetów z mięsa wieprzowego. Danie można podać z pajda chleba lub z dodatkiem kaszy np. jaglanej. Cukinia im mniejsza tym delikatniejsza i smaczniejsza polecam więc użyć jak najmniejszych warzyw. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na wykorzystanie cukinii, ale koniecznie wypróbujcie jesienne ciasto z cukinii oraz placki z cukinii.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa mielonego
- 1 pszenna bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Cukinia z patelni:
- 3 – 4 niezbyt duże cukinie
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 240 g kukurydzy w puszce
- 1 łyżka masła klarownego
- ½ pęczka świeżego majeranku (lub 2 łyżki suszonego)
- sól
- pieprz
Bułkę namoczyć w
wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę. Mięso wymieszać z jajkiem,
odciśniętą bułką, posiekana cebulą, majerankiem, sola i pieprzem. Z mięsa
uformować małe kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i obsmażyć na łyżce
masła klarowanego za złoty kolor. Pulpety wyjąć z patelni.
Główkę czosnku obrać, każdy
ząbek przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Cukinie pokroić w słupki. Na łyżce masła
klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i smażyć aż będzie miękka
ale wciąż chrupiąca (około 5 minut). Do
cukinii dodać odsączoną kukurydzę, pulpety, poodrywane listki majeranku,
doprawić solą i pieprzem – całość podgrzać.
Podawać z chlebem lub
kaszą.
Smacznego:- )
zjadłabym takie danie :) lubię cukinię w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda, a ja uwielbiam cukinię:)
OdpowiedzUsuń