4 września 2015

Cukinia z patelni z pulpetami

Lubię szybkie, pyszne obiady i mam dziś dla Was propozycję na jeden z nich :- ) Cukinia zasmażona na chrupko na patelni z kukurydzą i dodatkiem małych pulpetów z mięsa wieprzowego. Danie można podać z pajda chleba lub z dodatkiem kaszy np. jaglanej. Cukinia im mniejsza tym delikatniejsza i  smaczniejsza polecam więc użyć jak najmniejszych warzyw. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na wykorzystanie cukinii, ale koniecznie wypróbujcie jesienne ciasto z cukinii oraz placki z cukinii

Składniki na pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa mielonego
  •  1 pszenna bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
Cukinia z patelni:
  • 3 – 4  niezbyt duże cukinie
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 240 g kukurydzy w puszce
  • 1 łyżka masła klarownego
  • ½ pęczka świeżego majeranku (lub 2 łyżki suszonego)
  • sól
  • pieprz
Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę. Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, posiekana cebulą, majerankiem, sola i pieprzem. Z mięsa uformować małe kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i obsmażyć na łyżce masła klarowanego za złoty kolor. Pulpety wyjąć z patelni.

Główkę czosnku obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinie pokroić w słupki. Na  łyżce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i smażyć aż będzie miękka ale wciąż chrupiąca (około 5 minut).  Do cukinii dodać odsączoną kukurydzę, pulpety, poodrywane listki majeranku, doprawić solą i pieprzem – całość podgrzać. 
Podawać z chlebem lub kaszą.

Smacznego:- )


 



2 komentarze :