Placek gruszkowy z migdałami |
Gruszki – soczyste i słodkie, świetnie nadają się do jesiennych ciast. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę pysznego placka, to może spodoba Wam się mój przepis? Ciasto jest słodkie, delikatne, pachnące cynamonem, kardamonem, skórką cytrynową i pomarańczową i pełne chrupiących migdałów. Pamiętajcie tylko, żeby obrane gruszki wrzucić do wody z sokiem z cytryny lub odrobiną octu, wówczas nie ściemnieją.
Owoce:
- 1,3 - 1,5 kg gruszek
- sok z 1 cytryny
Składniki
na ciasto:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- skórka starta z 1 cytryny
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- 3 jaja
- 370 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g masła
Gruszki umyć, pokroić w ćwiartki, obrać
i usunąć gniazda nasienne. Owoce ponacinać w wachlarze i wrzucić do garnka z
wodą wymieszana z sokiem z cytryny (aby nie ściemniały).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Blachę o rozmiarach ok. 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować
masłem.
250 g masła utrzeć z cukrem na puszystą
masę. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, cynamon, kardamon, skórkę
pomarańczową i cytrynową, do masy kolejno dodawać jaka dokładnie ubijając na
gładką masę. Masę ucierać do momentu rozpuszczenia cukru. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszana z
budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jogurt i sok pomarańczowy –
dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę i równo
rozsmarować. Na wierzchu ułożyć ponacinane gruszki, posypać płatkami
migdałowymi i 50 g wiórków masła.
Ciasto piec 45 – 50 minut, do tzw.
suchego patyczka i lekkiego zarumienienia.
Smacznego : - )
Placek gruszkowy z migdałami |
super przepis! wyszyscy robią ciasta z jabłek, a ja mam ochotę na gruszki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiacho jak marzenie! Mam tylko ochotę pobiec po gruszki i upiec :D Szkoda tylko, że godzina nie ta :P
OdpowiedzUsuń