7 listopada 2013

Kruche rogaliki bez cukru

Kruche rogaliki bez cukru
Jeśli macie ochotę na pyszny podwieczorek, gorąco polecam te kruche, chrupiące rogaliki. Ciasto jest miękkie, elastycznie, łatwo się je wałkuje i przed pieczeniem nie musi leżakować w lodówce – przepis idealny na błyskawiczne łakocie. Co więcej ciasto nie zawiera ani grama cukru! Jako nadzienia użyła gęstej konfitury truskawkowej i ulubionego dżemu wiśniowo –malinowego. Ten drugi okazał się jednak zbyt rzadki i częściowo wypłynął z rogalików. Polecam więc użycie gęstych konfitur, dżemów i marmolad. Rogaliki można przed podaniem posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne – smakują wyśmienicie bez tego słodkiego dodatku:- )
Składniki:
  • 1 czubata szklanka mąki orkiszowej typ 700*
  • 1 czubata szklanka mąki orkiszowej razowej*
  • 250 g masła
  • 150 g naturalnego serka homogenizowanego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • jako nadzienie ulubiona konfitura, marmolada lub gęsty dżem
  • cukier puder do ozdoby

Kruche rogaliki bez cukru
Piekarnik rozgrzać do 190˚C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, serka homogenizowany, szczyptę soli wyrobić ciasto. Ciasto od razu jest gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać. 

Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3 – 4 mm (jak na pierogi), podzielić na osiem trójkątów. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zwinąć, formując rogaliki.


Rogaliki ułożyć na blaszce i piec na złoty kolor 30-35 minut.  Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

*zamiast mąki orkiszowej można użyć mąkę pszenną

Smacznego :- )



Kruche rogaliki bez cukru

Kruche rogaliki bez cukru
Kruche rogaliki bez cukru

3 komentarze :

  1. Rogaliki wyglądają cudownie. Na pewno tak też smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne i jakie cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne i do tego takie zdrowe, chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń