Mazurek migdałowo-wiśniowy |
Dotychczas co roku na Wielkanoc piekłam mojego ulubionego mazurka kajmakowego (fakt – innych nie znałam). W tym roku postanowiłam jednak zrobić coś nowego. Konsultacja z chłopakami była krótka, nowy mazurek musi być wiśniowy ;- ) Tak powstał pomysł na mazurka z migdałowym, kruchym spodem, warstwą kwaskowatej frużeliny wiśniowej, polewą z gorzkiej czekolady i chrupiącymi migdałami. Przyznacie, że brzmi to kusząco. W dodatku zrobienie takiego świątecznego ciasta nie zajmie Wam wiele czasu – mam nadzieję, że upieczecie go w tym roku :- )
Składniki:
- 125 g mąki krupczatki
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1 puszka frużeliny wiśniowej
- 50 g płatków migdałowych
Polewa
czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 30%
Z
mąki krupczatki, zmielonych migdałów, masła, żółtka i kwaśnej śmietany szybko
zagnieść ciasto (nie powinno się ogrzać). Zawinąć w folie spożywczą i
chłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Okrągłą
formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ ciasta przełożyć do
formy, z pozostałej części uformować wałeczek i ułożyć na brzegu, następnie
przycisnąć widelcem, tak aby powstał ozdobny rant. Spód ponownie schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C.
Ciasto
wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, tak aby ciasto nabrało złotego
koloru.
Mazurka
wystudzić.
Na
spód wyłożyć wiśnie z frużeliny.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i śmietanę. Tak powstałą polewą
ozdobić mazurka. Na koniec obsypać go płatkami migdałowymi.
Smacznego
:- )
Mazurek migdałowo-wiśniowy |
Mazurek migdałowo-wiśniowy |
Mazurek migdałowo-wiśniowy |
Piękny ten mazurek, świetne połączenie smaków i kolorów.
OdpowiedzUsuńCzuć święta :)
Migdały i wiśnie świetnie ze sobą pasują. Bardzo fajna propozycja na mazurek.
OdpowiedzUsuń