Sałatka „Caprese” z awokado #1 |
Poniedziałek nas nie rozpieszcza – zimny,
wietrzny i deszczowy, jak tu żyć? Najlepiej poprawić sobie humor jakimś
smakołykiem. Dlatego dziś zamiast ciasta lub deseru, polecę Wam lekką słoikową
sałatką. Jedząc taką sałatkę na pewno przeniesiecie się w jakieś ciepłe,
słoneczne miejsce. Moda na słoikowe czy też pudełkowe lunche wciąż trwa i
wydaje mi się, że szybko nie minie, bo to świetny sposób na zdrowe i pyszne
jedzenie. Sałatka zamknięta w słoiku (pod warunkiem, że użyjecie świeżych produktów),
może być przechowywana w lodówce nawet do
pięciu dni. Na dno słoika jako pierwszy zawsze wlewamy sos, następnie
najtwardsze, najcięższe i najbardziej mokre warzywa (np.: pomidory, ogórki,
rzodkiewki, oliwki itp.). Im wyżej tym składniki coraz lżejsze i co raz
delikatniejsze. Na górze zawsze układamy sałaty, aby pozostały świeże i jędrne. Jeśli sałata ma stać w lodówce kilka
dni, lepiej unikać bardzo aromatycznych składników np. cebuli, serów
pleśniowych i jaj. Dziś pierwszy przepis na sałatkę słoikową „Caprese” z dodatkiem awokado i rukoli. Jeśli
pomysł Wam się spodoba, możecie wkrótce spodziewać się jeszcze kilku pysznych pomysłów
na drugie śniadania.
Składniki:
- 1 garść rukoli
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- ½ mozzarelli
- ½ awokado
- kilka listków bazylii
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie
składniki sosu dobrze wymieszać.
W
słoiku układać kolejno: sos, pomidorki, mozzarellę, awokado, rukolę oraz kilka listków bazylii.
Sałatkę
przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
Smacznego
:- )
Sałatka „Caprese” z awokado #1 |
Sałatka „Caprese” z awokado #1 |
Sałatka „Caprese” z awokado #1 |
Sałatka „Caprese” z awokado #1 |
Uwielbiam tę sałatkę, z awokado smakuje pewnie jeszcze lepiej niż w zwykłej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń