31 maja 2016

Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3

sałatka słoikowa
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3
Nie macie pomysłu na drugie śniadanie? Może skusicie się na wiosenną sałatkę z rzodkiewką? To kolejna, już trzecia propozycja na sałatkę, tym razem podaną w słoiku Ball Drinking Mug , która możecie zabrać do pracy lub do szkoły. Lekka sałatka z pikantną rukolą, rzodkiewką, ogórkiem, kaszą pęczak i jajkiem. Sałatka jest pożywna i na pewno zaspokoi Wasz głód. Najczęściej jem taką sałatkę z kaszą, która pozostała mi z obiadu z dnia poprzedniego. Zawsze staram się zagospodarować resztki jedzenia, bardzo nie lubię kiedy się marnuje. Pęczak można zastąpić kaszą gryczaną, jaglaną, kuskusem, a nawet makaronem.

Składniki:
  • 1 garść rukoli
  • 3 – 4  rzodkiewki
  • ⅓ ogórka wężowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 – 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • ½ – 1   jajka ugotowanego na twardo
Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać.

W słoiku układać kolejno:
- sos,
- ogórek pokrojony w kostkę, 
- rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, 
- ugotowana kaszę pęczak,
- dużą garść umytej i osuszonej rukoli,
- jajko ugotowane na twardo
- i szczypiorek.

Smacznego :- )


 
lunch
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3

drugie śniadanie
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3

sałatka z rukoli
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz