Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3 |
Nie macie pomysłu na drugie śniadanie? Może skusicie się na wiosenną sałatkę z rzodkiewką? To kolejna, już trzecia propozycja na sałatkę, tym razem podaną w słoiku Ball Drinking Mug , która możecie zabrać do pracy lub do szkoły. Lekka sałatka z pikantną rukolą, rzodkiewką, ogórkiem, kaszą pęczak i jajkiem. Sałatka jest pożywna i na pewno zaspokoi Wasz głód. Najczęściej jem taką sałatkę z kaszą, która pozostała mi z obiadu z dnia poprzedniego. Zawsze staram się zagospodarować resztki jedzenia, bardzo nie lubię kiedy się marnuje. Pęczak można zastąpić kaszą gryczaną, jaglaną, kuskusem, a nawet makaronem.
Składniki:
- 1 garść rukoli
- 3 – 4 rzodkiewki
- ⅓ ogórka wężowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 – 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
- ½ – 1 jajka ugotowanego na twardo
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie
składniki sosu dobrze wymieszać.
W
słoiku układać kolejno:
- sos,
- ogórek pokrojony w kostkę,
- rzodkiewkę pokrojoną w plasterki,
- ugotowana kaszę pęczak,
- dużą garść umytej i osuszonej rukoli,
- jajko ugotowane na twardo
- i szczypiorek.
- ogórek pokrojony w kostkę,
- rzodkiewkę pokrojoną w plasterki,
- ugotowana kaszę pęczak,
- dużą garść umytej i osuszonej rukoli,
- jajko ugotowane na twardo
- i szczypiorek.
Smacznego
:- )
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3 |
Wiosenna sałatka z rzodkiewką #3 |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz