Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką
|
Trudno sobie wyobrazić Dzień Dziecka bez słodyczy. Dla Juniora, który uwielbia kwaśne owoce upiekłam pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką. Kruszonki jest dużo ponieważ wszyscy bardzo ją lubimy. Za to marcepan nadaje codziennemu plackowi, niecodzienny smak. Taki placek z rabarbarem można zabrać ze sobą na spacer i zjeść na świeżym powietrzu. A wypad z dziećmi na niezwykłą wyprawę np. do lasu, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu nie tylko 1 czerwca.
Składniki na ciasto:
- 600 – 700 g oczyszczonego rabarbaru
- 500 g mąki tortowej + 1 łyżka
- 120 g cukru + 1 łyżka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 150 g masła
- 3 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml tłustego mleka
- szczypta soli
- 50 g marcepanu
Kruszonka:
- 180 g mąki
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 100 g marcepanu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać
po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple
miejsce na około 20 – 30 minut.
Masło podgrzać w garnuszku i ostudzić.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na
puszystą, białą masę.
Do mąki przesianej z solą dodać
wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, roztopione masło. Wyrobić ciasto, przełożyć na
wysmarowaną masłem dużą blachę o wymiarach 30 x 40 cm. Na ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach 50
g marcepanu. Na wierzchu ułożyć rabarbar pokrojony na 1 – 2 centymetrowe
kawałki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce i poczekać około 20 – 30 minut, aż ładnie
wyrośnie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury180°C.
Z mąki, masła, cukru i szczypty soli
zagnieść kruszonkę. Dodać 150 g startego marcepanu – wymieszać. Marcepanową kruszonką
posypać wyrośnięte ciasto i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę.
Jeśli kruszonka mocno się zarumieni przykryć ciasto papierem do pieczenia aby się
nie spaliła.
Przed podaniem ciasto obsypać cukrem
pudrem.
Smacznego: -)
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką
|
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką
|
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką
|
Ależ wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńPodoba mi się połączenie rabarbaru i marcepanu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Mam nadzieję, ze wypróbujesz przepis :)
Usuń