Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado #4 |
Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado, to czwarta propozycja na lunch, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Do sałatki dodałam także ser feta, słodką suszoną żurawinę, chrupiące orzechy włoskie i sos z dodatkiem organicznego octu jabłkowego. Wyszło pysznie i pożywnie. Sałatkę zamknęłam w pięknym słoiku Ball – Wide Mouth. Jeśli zbieracie ładne pojemniki zapraszam Was do sklepu More Than Jar, gdzie znajdziecie wiele estetycznych słoiczków i ciekawych akcesoriów.
Składniki:
- 1 garść świeżego szpinaku
- ½ jabłka
- ½ awokado
- 1 plaster sera feta
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 – 2 łyżeczka soku jabłkowego
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie
składniki sosu dobrze wymieszać np. w słoiczku.
Jabłko ze skórką pokroić w plasterki. Dojrzałe
awokado obrać ze skóry i pokroić w półplasterki. Ser feta pokroić w kostkę.
Żurawinę jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie uprażyć
na suchej patelni i ostudzić. Szpinak umyć, przebrać i osuszyć.
W słoiku układać kolejno: sos, plasterki
jabłka, plasterki awokado, kostki sera
feta, żurawinę, garść szpinaku i na wierzchu . Na wierzch sałatki wsypać prażone
orzechy włoskie.
Sałatkę przechowywać w lodówce nawet do
5 dni.
Smacznego :- )
Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado #4 |
Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado #4 |
Sałatka ze świeżego szpinaku, jabłka i awokado #4 |
Super pomysł na sałatkę :) A ja mam słoiki Bormioli i też bardzo polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Taka sałatka smakuje w każdym pięknym słoiczku :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na pyszną sałatkę do pracy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze spodobał Ci się przepis na sałatkę na wynos :)
UsuńAż sama prosi się o zjedzenie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Częstuj się jeśli masz ochotę ;)
Usuń