Ciasto kubeczkowe z truskawkami
|
Wszędzie truskawki, musi więc w domu pojawić się ciasto truskawkowe. Tym razem upiekłam ciasto kubeczkowe. To łatwe do zrobienia ciasto, które zawsze wychodzi pyszne, a w dodatku można je w prosty sposób modyfikować. Najważniejsze jest zachowanie proporcji, co staje się wyjątkowo proste kiedy odmierzamy wszystkie składniki jednym naczyniem. Zamiast mąki orkiszowej z mojego przepisu, możecie użyć mieszankę innych mąk np. część mąki zamienić na owsianą, pszenną lub mielone migdały. Ciasto wychodzi wilgotne, o lekko cytrynowym aromacie, długo zachowuje świeżość i bardzo szybko znika z talerzy. Do ciasta można użyć ulubionych owoców sezonowych np.: porzeczek, malin, wiśni lub jagód. Jak widzicie to ciasto kameleon, które za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Na pewno w najbliższym czasie upiekę jeszcze nie jedno ciasto kubeczkowe.
Jak upiec kubeczkowe ciasto z truskawkami?
Składniki:
- 1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (220 g)
- 2 kubeczki cukru trzcinowego *
- 1 kubeczek oleju
- 3 jaja
- 2 kubeczki mąki orkiszowej białej typ 720
- 1 kubeczek orkiszowej razowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 400 – 500 g truskawek**
- cukier puder
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Prostokątną formę o wymiarach ok. 33 x 23 cm wysmarować masłem.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki zajmowały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt.
Do jednej miski przesiać suche składniki (mąkę orkiszową białą i razową, proszek do pieczenia) całość wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, jogurt, cukier trzcinowy, skórkę cytrynową, olej – wymieszać. Płynne składniki mieszać widelcem lub trzepaczką rózgową. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani mocno ucierać, podobnie jak ciasto na muffiny, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Masę jajeczna wymieszać z przesiana mąką.
Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do formy. Na wierzchu układać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 – 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić można przykryć je folią aluminiową.
Ciasto truskawkowe przed podaniem posypać cukrem pudrem.
*ciasto jest dość słodkie, możecie dodać mniej cukru ok. 1 ½ kubeczka
**zamiast truskawek możecie użyć innych sezonowych owoców: porzeczek, malin, wiśni, moreli, jagód itp.
Smacznego:- )
Ciasto kubeczkowe z truskawkami |
Ciasto kubeczkowe z truskawkami |
Ciasto kubeczkowe z truskawkami |
Bardzo proste ciasto, ale w prostocie siła. Uwielbiam takie z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńTruskawki rządzą ;)
UsuńMam pytanie,na jakiej funkcji Pani piecze ciasto..termoobieg?góra-dół? :)
OdpowiedzUsuńCiasto piekę bez termoobiegu, grzałka góra - dół :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń