6 listopada 2017

Śledzie w suszonych grzybach

Śledzie w suszonych grzybach
 Kiedy dni staja się krótkie, na dworze zimno i deszczowo przychodzi mi ochota na ryby. Z chęcią sięgam nie tylko po dorsza, karmazyna, doradę czy pstrąga, ale także po śledzia. Nie trzeba było przekonywać mnie do wzięcia udziału w akcji organizowanej przez SEKO „Wyhacz rybkę”. Już od jakiego czasu chciałam przygotować śledzia w suszonych grzybach, znalazł się więc pretekst, żeby zakasać rękawy i pokręcić się trochę po kuchni. Pierwszy raz jadłam tak przyrządzone śledzie i już wiem, że na pewno znajda się na moim świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie znacie połączenia śledzi i grzybów koniecznie wypróbujcie przepis jeszcze przed wigilią.
Śledzie w suszonych grzybach 

Jak zrobić śledzie w suszonych grzybach?

Składniki:
  • 500 g solonych filetów śledziowych a’la Matias
  • 40 – 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule czosnkowe
  • 2 łyżki oleju
  • 6 owoców jałowca
  • 6 liści laurowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Dodatkowo:
  • ok. ⅔ szklanki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 łyżek wody pozostałej po gotowaniu grzybów


seko
Śledzie w suszonych grzybach

Jeśli śledzie są bardzo słone wymoczyć je w mleku lub wodzie przez około 2 godziny.

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć najlepiej przez całą noc. Grzyby przełożyć wraz z woda do garnka i gotować przez około 20 - 30 minut, aż będą miękkie – ostudzić (wodę z gotowania zachować).

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę czosnkową. Dodać pokrojone w kawałki grzyby, jałowiec, liście laurowe oraz 2 – 3 łyżki wody z gotowania grzybów. Dusić całość około 10 minut. Doprawić do smaku sola oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Cebulę i grzyby ostudzić.

Śledzie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku okładać warstwami śledzie i grzyby.

Olej wymieszać z 6 łyżkami wody pozostałej z gotowania grzybów i łyżką octu balsamicznego. Śledzie zalać tak doprawionym olejem. Słoik wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej smakuje po 3 dniach kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

Smacznego :- )
wyhacz rybkę
Śledzie w suszonych grzybach
seko wyhacz rybkę
Śledzie w suszonych grzybach
Śledzie w suszonych grzybach




                              

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz