1 lutego 2013

Dorada grillowana z sałatką z rukoli i orzechów włoskich

Dorada grillowana z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Świeża, smaczna ryba nie potrzebuje wielu dodatków. Dorada ma delikatny smak, soczyste i zwarte białe mięso, które łatwo odchodzi od ości. Najprostszy sposobów na przygotowanie tej ryby to po prostu usmażenie jej na patelni i podanie z pyszną sałatką np. z rukoli z orzechami włoskimi lub sałatką ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów.  
Składniki:
·       2 świeże dorady
·       4 gotowane krewetki (opcjonalnie)
·       cytryna
·       sól, biały pieprz
·       olej rzepakowy

Dorady oskrobać, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Ryby posolić na zewnątrz i w środku, obsypać białym pieprzem i odstawić na co najmniej 15 minut (tak przygotowane ryby można schować do lodówki i wyjąć tuż przed smażeniem).

Patelnię gilową rozgrzać, posmarować pędzelkiem odrobiną oleju. Szybko grillować dwa plasterki cytryny, odłożyć je na bok. Na patelnię włożyć dorady i smażyć po ok. 5 – 7 minut z każdej strony, lekko dociskając rybę (mięso ryby powinno łatwo odchodzić od ości). Po przewróceniu na drugą stronę na ryby wyłożyć po plastrze grillowanej cytryny. Pod koniec smażenia włożyć na patelnię krewetki i krótko je grillować (uważając żeby ich nie przesuszyć).

Dorady i krewetki wyłożyć na talerze i podawać z ulubioną sałatką, pieczywem lub zapiekanymi ziemniakami. Ryby podałam z sałatką z rukoli i orzechów włoskich, ale świetnie będą także smakować z  sałatką ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów.
Przepisy na te sałatki znajdziecie na moim blogu:- )

Smacznego:- )

Dorada grillowana z sałatką z rukoli i orzechów włoskich

Dorada grillowana z sałatką z rukoli i orzechów włoskich

5 komentarzy :

  1. Z przyjemnością informuję o nominacji do Versatile Blogger Award. Jeśli masz ochotę przyłącz się do zabawy:
    http://dziecioblog.blogspot.com/2013/02/versatile-blogger-award-i-tajne-fakty-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm... Dorada. Muszę sobie zrobić, bo smak chodzi za mną od dłuższego czasu. A dokładnie od czasu mojej wizyty w Auguście (restauracja w Krakowie), gdzie jadłam tę smaczną rybę. Przepis chętnie wykorzystam i sama w domu poszaleję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to jedna z najsmaczniejszych ryb:) I dobrze wiedzieć, gdzie w Krakowie można zjeść smaczna rybę:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...