Mazurek chałwowy |
Mazurka chałowego miałam ochotę zrobić już od dawna. Obawiałam się jednak, że będzie zbyt słodki, więc ciągle odkładałam tę decyzję. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję! Kruche ciasto, kwaskowaty dżem wiśniowo – malinowy i masa chałwowa – słodka, ale nieprzesłodzona. Jeśli jeszcze nie wiecie na jaki mazurek się zdecydować polecam moje wypróbowane przepisy na mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy, mazurek wiśniowo-migdałowy oraz mazurek orzechowo-jabłkowy.
Mazurek chałwowy |
Jak zrobić mazurek chałwowy?
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g mąki krupczatki
- 120 g maki pszennej
- 100 g chłodnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 małe jajko
Składniki na masę chałwową:
- 200 g chałwy waniliowej
- 50 g masła
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
Dodatkowo:
- kwaskowy dżem np.: wiśniowo-malinowy
- kolorowe jajeczka, posypka
- lukier
- zielone listki melisy lub mięty
Ze składników na ciasto zagnieść kruche
ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne, dosypać jeszcze trochę mąki. Uformować kulę i odstawić do schłodzenia na 30 – 60 minut. Cisto
rozwałkować i wyciąć kilka ciasteczek np. motylków. Pozostałe ciasto wyłożyć do
formy na tartę o średnicy około 21 cm (lub wyciąć kształt jajka). Ciasto
ponakłuwać widelcem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C
przez około 20 – 25 minut. U mnie zawsze ciasto kruche jest mocno spieczone bo
takie lubimy. Ciasto wystudzić. W piekarniku upiec także ciastka w kształcie
motyli, piec około 12 – 15 minut.
Przygotować masę chałwową. Do garnka
przelać śmietankę i masło – podgrzewać. Dodać pokruszona chałwę waniliową i
gotować aż masa będzie jednolita. Masę należy cały czas mieszać ponieważ ma
tendencję do przypalania się. Masę zmiksować blenerem.
Kruche ciasto posmarować dżemem
wiśniowo-malinowym, na wierzch wylać jeszcze ciepłą masę chałwową.
Upieczone ciasteczka posmarować lukrem i
obsypać kolorową posypką. Mazurka ozdobić według uznania przygotowanymi
ciasteczkami, kolorowymi jajeczkami, melisą.
Smacznego :- )
Mazurek chałwowy |
pysznie wygląda :) I na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńNiebo! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
Tak ładnego mazurka jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńPięknie przystrojony!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ ogromnym dystansem podeszlam do tego przepisu i do mazurka jako takiego. Przepis okazał się strzałem w 10 - pyszne, nieprzeslodzone ciasto, złamane specyficznym smakiem chałwy (chałwę zrobiłam samodzielnie) . Polecam, jest naprawdę pyszny.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń