10 kwietnia 2017

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy
Na Wielkanoc obowiązkowo piekę mazurki. To chyba nasze ulubione świąteczne ciasta, choć trudno się zdecydować bo lubimy i serniki i babki i torty… Na stole musi znaleźć się mazurek kajmakowy, bo bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Oprócz niego co roku piekę też jakąś nowość np.: mazurek czekoladowy. Miękki delikatny spód, dżem morelowy i polewa z gorzkiej czekolady. Zamiast dżemu morelowego możecie użyć każdego innego, najlepiej kwaskowatego, który lubicie. Mazurek upieczony jest na białkach, przepis więc przydaje się kiedy mamy ich nadmiar w lodówce.  
Mazurek czekoladowy

Jak zrobić mazurek czekoladowy?

Składniki:
  • 220 g (6 – 7) białek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 80 g mąki krupczatki

Dodatkowo:
  • 4 – 5 czubatych łyżek dżemu morelowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 ½  łyżki oleju kokosowego

Do dekoracji:
  • suszone morele
  • owoce goji
  • czekoladowe kuleczki
  • płatki bratków


Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, i wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło i czekoladę, ekstrakt waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej.

Białka ubić na sztywna pianę dodają stopniowo cukier. Połowę piany wymieszać z ostudzona czekoladą, delikatnie domieszać mąkę. Na końcu dodać pozostałą część piany z białek i lekko wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (nie grubiej niż na 2 cm).

Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mazurka wystudzić.

Na spód wyłożyć podgrzany dżem morelowy z sokiem z cytryny (aby masa była delikatniejsza można dżem dodatkowo zmiksować na gładki mus).

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy. Tak powstałą polewą ozdobić mazurka. Na koniec udekorować mazurka wg uznania (u mnie są to suszone morele, owoce goji, czekoladowe kuleczki i płatki bratków.

Smacznego :- )

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy

                              

2 komentarze :