|
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym |
Na wielkanocnym stole powinien znaleźć
się wykwintny, zachwycający, pyszny tort. Mam dla Was przepis na tort bezowy z
kremem ajerkoniakowym, gotowy w trzydzieści minut. Choć to niewiarygodne do
zrobienia tortu potrzebne są Wam tylko trzy składniki. Nie nadaje się dla
dzieci i kierowców ponieważ zawiera sporą ilość alkoholu. Świetnie rozluźnia
atmosferę przy rodzinnym stole i wprowadza dużo wesołości. Podobny tort
robiła moja mama, tyle że przekładała
blaty bezowe kremem kawowym. Pewnie wkrótce spróbuję też taki przygotować. Tort
można zrobić oczywiście używając samodzielnie upieczonych krążków bezowych (na
pewno zostanie Wam sporo białek od kręcenia majonezu). Można samodzielnie zrobić
ajerkoniak, a nawet masło. Jednak dziś przepis dla zabieganych i zapracowanych,
którzy nie maja zbyt wiele czasu, za to chętnie zabłysną przed gośćmi. Tort
jest słodki, ale cudownie smakuje z mocną, gorzką kawą. Można zasycić się jednym
małym kawałkiem. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z ajerkoniakiem w roli głównej:
mini serniczki ajerkoniakowe, sernik z kremem ajerkoniakowym i oczywiście kostkę alpejską.
|
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym |
Jak zrobić tort bezowy z kremem ajerkoniakowym?
Składniki:
- 1
opakowanie tortu bezowego o średnicy 20 cm
- 350
g miękkiego masła
- Około
250 ml gęstego ajerkoniaku
Masło
umieścić w misce i zmiksować na puszystą, białą masę. Następnie po łyżce
dodawać ajerkoniak. Dodawać ajerkoniak aż do otrzymania kremu o pożądanej
konsystencji. Dodaje sporo ajerkoniaku ponieważ bardzo go lubię.
Na
talerzu umieścić pierwszy krążek bezowy, wyłożyć na niego ⅓ kremu, przykryć
kolejnym krążkiem, kolejna warstwa kremu i powtórzyć z ostatnim spodem bezowym.
Tort dobrze schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia
kiedy smaki się przenikną.
Smacznego
:- )
|
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym |
|
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym |
|
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym |
Który ajerkoniak nada się najbardziej?
OdpowiedzUsuńJeśli nie robię ajerkoniaku sama, to najbardziej smakuje mi z Aldiego.
Usuń