19 lutego 2013

Knedle śliwkowo - cynamonowe

Knedle śliwkowo - cynamonowe
Za oknem śnieg pruszy jak oszalały, a nam przyszła ochota na sycące knedle. Knedle to druga rzecz, która przychodzi chłopakom do głowy (tuż po pierogach) kiedy pytam o pomysł na obiad:- ). W zamrażalce znalazłam jeszcze kilka jesiennych śliwek i tak powstały cynamonowe kulki. Instrukcję jak lepić knedle znajdziecie tutaj.

Składniki:
·       500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
·       1 jajko
·       1 cukier waniliowy
·       ½ łyżeczki soli
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej
·       200g – 250g mąki pszennej
·       10 – 12 sztuk śliwek
·       cukier brązowy
·       cynamon

Do ziemniaków dodać jajko, cukier waniliowy, sól wszystkie składniki razem mieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną  i stopniowo mąkę pszenną, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, ale niezbyt twarde.

Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić placek, na jego środku układamy wydrylowaną śliwkę, małą łyżeczkę brązowego cukru oraz szczyptę lub dwie cynamonu. Dokładnie zlepić brzegi i utoczyć kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle wkłożyć do garnka i gotować pod przykryciem, kiedy wypłyną na wierzch, zdejąć pokrywkę i gotować ok. 3-4 minut (w zależności od wielkości knedli). Wyłowić łyżką cedzakową na duży talerz.

Podawać z kwaśną śmietanką lub tartą bułką uprażoną na maśle, posypane grubym cukrem.

Smacznego:- )

Knedle śliwkowo - cynamonowe

Knedle śliwkowo - cynamonowe


2 komentarze :