Knedle śliwkowo - cynamonowe |
Za oknem śnieg pruszy jak oszalały, a nam przyszła ochota na sycące knedle. Knedle to druga rzecz, która przychodzi chłopakom do głowy (tuż po pierogach) kiedy pytam o pomysł na obiad:- ). W zamrażalce znalazłam jeszcze kilka jesiennych śliwek i tak powstały cynamonowe kulki. Instrukcję jak lepić knedle znajdziecie tutaj.
Składniki:
· 500 g ugotowanych ziemniaków
przeciśniętych przez praskę
· 1
jajko
· 1
cukier waniliowy
· ½
łyżeczki soli
· 2
łyżki mąki ziemniaczanej
· 200g
– 250g mąki pszennej
· 10
– 12 sztuk śliwek
· cukier
brązowy
· cynamon
Do ziemniaków dodać jajko,
cukier waniliowy, sól wszystkie składniki razem mieszać. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę
pszenną, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, ale niezbyt
twarde.
Ciasto podzielić na kawałki, z
każdego kawałka zrobić placek, na jego środku układamy wydrylowaną śliwkę, małą
łyżeczkę brązowego cukru oraz szczyptę lub dwie cynamonu. Dokładnie zlepić
brzegi i utoczyć kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle wkłożyć do
garnka i gotować pod przykryciem, kiedy wypłyną na wierzch, zdejąć
pokrywkę i gotować ok. 3-4 minut (w zależności od wielkości knedli). Wyłowić
łyżką cedzakową na duży talerz.
Podawać z kwaśną śmietanką lub tartą bułką
uprażoną na maśle, posypane grubym cukrem.
Smacznego:- )
Knedle śliwkowo - cynamonowe |
Knedle śliwkowo - cynamonowe |
Pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam knedle ;d
OdpowiedzUsuń