Ryba z piekarnika na warzywach |
Zawsze kiedy jemy doradę przychodzi mi do głowy myśl, żeby przeprowadzić się gdzieś w rejony Morza Śródziemnego i codziennie mieć dostęp do świeżych morskich ryb. Cenię te z naszego Bałtyku, jednak Sparus aurata wyjątkowo przypadła mi do gustu. Może dlatego, że w starożytnej Grecji była rybą poświęconą Afrodycie, bogini miłości? :- ) Dziś przepis na delikatną, soczystą doradę pieczoną w piekarniku na warzywach. Cukinia, papryka i por pozostają jędrne i chrupiące – takie lubimy najbardziej, za to ziemniaki rozpływały się w ustach. Do przygotowania takiego dania możecie użyć dowolnej ryby (pstrąga, dorsza, makreli, sandacza) zmieniając ewentualnie długość pieczenia, w zależności od wielkości ryby. Oczywiście można także użyć innych warzyw – wszystko zależy od Waszych upodobań i ulubionych smaków :- )
Składniki:
· 2
świeże dorady
· 5
– 6 ziemniaków
· 1
cukinia
· 1
papryka
· biała
część pora
· bazylia
· natka
pietruszki
· oliwa
· sok
z cytryny
· 1
łyżeczka suszonej kolendry
· sól
pieprz
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć.
Dorady poprzecinać na bokach i skropić sokiem z cytryny. Do ryby włożyć
gałązkę bazylii i pietruszki. Doradę osolić, oprószyć pieprzem, rozgniecioną
kolendrą. Odstawić do lodówki na 15 – 20 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w ok. 2
centymetrową kostkę, wrzucić do słonego wrzątku i gotować ok. 10 minut aż będą
prawie miękkie. Ziemniaki odcedzić i wystudzić.
Cukinie pokroić w półplasteki,
paprykę w większą kostkę, pora w plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą, ułożyć w nim warzywa, osolić, popieprzyć, dodać liście bazylii i
pietruszki.
Na warzywa przełożyć ryby. Całość
skropić oliwą.
Dorady z warzywami piec pod
przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 20 minut. Po tym czasie rybę
odkryć i zapiekać jeszcze 15 – 20 minut.
Smacznego:- )
Ryba z piekarnika na warzywach |
Jeszcze nie robiłam dorady, a kusi mnie od dłuższego czasu, bardzo apetyczne te Twoje rybki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dla mnie to jedna z najsmacznejszych ryb więc polecam doradę w każde postaci:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam doradę, a w takim wydaniu musiała wyjść pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm, pysznie to wygląda...:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ,)
OdpowiedzUsuń