10 grudnia 2012

Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami


Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami
Do przygotowania tego cudacznego ale bardzo smacznego pstrąga użyłam suszonych pomidorów, które ostatnio bardzo przypadły mi do gustu. To taki oryginalny pomysł na rybę, która powinna pojawić się na wigilijnym stole. Idealnie pasują do niego faszerowane lub smażone pieczarki. Tak zrolowany pstrąg będzie się pięknie prezentował nie tylko na świątecznym stole i na pewno zaskoczy całą rodzinę:- )

Składniki:
·       2 świeże pstrągi
·       sok z cytryny
·       sól
·       pieprz biały
·       10 suszonych pomidorów z zalewy
·       2 łyżki oleju rzepakowego
·       1 łyżka ziół prowansalskich
·       Masło

Dodatkowo:
·       foliowy rękaw do pieczenia
                                  
Pstrągi oczyścić, umyć, osuszyć. Teraz najtrudniejsza część – trzeba wyfiletować rybę:- ) Usunąć kręgosłup i ości, pstrąga przeciąć tak, aby otrzymać 2 płaty, ale połączone ok. 7 – 10 cm ogonem. Ryby skropić cytryną, natrzeć solą i białym pieprzem. Schować do lodówki na ok. 30 minut.

Suszone pomidory obrać ze skóry i pognieść widelcem na jednolitą masę (od moich domowych suszonych pomidorów skórka odchodzi bardzo łatwo, jeśli jest z tym problem ewentualnie pomidory można zmiksować). Do pomidorów dodać olej i zioła prowansalskie i wszystko wymieszać

Płaty pstrąga rozłożyć na boki od ogona. Wnętrze ryby (białe mięso) posmarować pastą z suszonych pomidorów. Następnie płaty pstrąga rolować do środka (w stronę ogona). Rulony spiąć delikatnie wykałaczkami. W wersji świątecznej na każdego pstrąga położyć plasterek masła. Taką cudaczną rybę włożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Pstrągi można piec od razu lub schować do lodówki gdzie będą czekać na swoją kolej.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC przez 20 minut.

Podawać z faszerowanymipieczarkami lub ulubioną sałatką.

Smacznego:- )


Źródło przepisu: Mniam Mniam

Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami

Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami

Pstrąg pieczony w folii z suszonymi pomidorami


3 komentarze :

  1. Wygląda imponująco i bardzo apetycznie :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podany i na pewno pyszny, u mnie w wersji z duszonymi warzywami(Okrasa,kuchnia lidla,), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń