Gęsta aromatyczna, mocno grzybowa zupa – taka jaką lubię najbardziej. Zupa grzybowa podana z mleczną pianką prezentuje się bardzo wykwintnie. Możecie przygotować zupę według swojego ulubionego przepisu, a dla urozmaicenia ozdobić ją białą pianką.
Składniki:
· 1 l bulionu
· 1 garści suszonych borowików*
· 250 g świeżych lub mrożonych grzybów**
· 2 czerwone cebula
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju
· 1 łyżki masła***
· sól
· pieprz
· ½ szklanki śmietany
Dodatkowo:
· 150 ml mleka
· natka pietruszki
Suszone grzyby umyć, zalać wrzątkiem (ok. 150 ml) i gotować 15 minut.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym w garnku tłuszczu z odrobiną soli. Świeże grzyby oczyścić pokroić i dodać do garnka z cebulą i smażyć 10 minut. Grzyby odcedzić, wywar zachować, dodać do podduszonych grzybów, wymieszać i smażyć jakieś 5 minut. Wlać bulion i wodę z moczenia grzybów. Gotować jakieś 15 – 20 minut. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wody.
Zupę przelać do szklanek. Mleko podgrzać i ubić na pianę i wlać do porcji zupy. Udekorować natką pietruszki.
*mogą to być inne suszone grzyby
**do przygotowania zupy można użyć pieczarek
***masło można pominąć
Smacznego:- )
Świetnie się prezentuje. Jak jakaś czekolada na gorąco lub cappuccino:)
OdpowiedzUsuń