11 grudnia 2012

Zupa grzybowa z mleczną pianką

Gęsta aromatyczna, mocno grzybowa zupa – taka  jaką lubię najbardziej.  Zupa grzybowa podana z mleczną pianką prezentuje się bardzo wykwintnie. Możecie przygotować zupę według swojego ulubionego przepisu, a dla urozmaicenia ozdobić ją białą pianką.

Składniki:
·       1 l bulionu
·       1 garści suszonych borowików*
·       250 g świeżych lub mrożonych grzybów**
·       2 czerwone cebula
·       1 ząbek czosnku
·       2 łyżki oleju
·       1 łyżki masła***
·       sól
·       pieprz
·       ½ szklanki śmietany

Dodatkowo:
·       150 ml mleka
·       natka pietruszki

Suszone grzyby umyć, zalać wrzątkiem (ok. 150 ml) i gotować 15 minut.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym w garnku tłuszczu z odrobiną soli. Świeże grzyby oczyścić pokroić i dodać do garnka z cebulą i smażyć 10 minut. Grzyby odcedzić, wywar zachować, dodać do podduszonych grzybów, wymieszać i smażyć jakieś 5 minut. Wlać bulion i wodę z moczenia grzybów. Gotować jakieś 15 – 20 minut. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę  i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest  zbyt gęsta dolać wody.

Zupę przelać do szklanek. Mleko podgrzać i ubić na pianę i wlać do porcji zupy. Udekorować natką pietruszki.

*mogą to być inne suszone grzyby
**do przygotowania zupy można użyć pieczarek
***masło można pominąć

Smacznego:- )

   


1 komentarz :

  1. Świetnie się prezentuje. Jak jakaś czekolada na gorąco lub cappuccino:)

    OdpowiedzUsuń