Ciastka kokosowe z dodatkiem płatków owsianych. Wyjątkowo chrupiące dzięki dodatkowi popularnych śniadaniowych płatków kukurydzianych. Ciastka nie są zbyt słodkie, za to sycące i wyjątkowo pyszne. Ponieważ uwielbiam wszystkie chrzęszczące słodycze szalenie przypadły mi do gustu.
Składniki:
- 125 g masła
- ¾ szklanki brązowego cukru
- miąższ z 1 wanilii
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Piekarnik
rozgrzać do 180˚C
Masło
zmiksować z cukrem i miąższem z wanilii,
dodać jajko i dalej mieszać aż powstanie puszysta biała masa. W osobnej misce wymieszać mąkę z sola, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać płatki
owsiane, kukurydziane, i wiórki – wymieszać. Suche składniki połączyć z masą
maślaną.
Z
ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia w sporych odstępach. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec
15 – 18 minut na złoty kolor.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Kuchnia 1/2013
Jeśli
lubicie ciastka z płatkami owsianymi może polubicie inne przepisy:
Mogę jedno? :)
OdpowiedzUsuńProszę śmiało się częstować ;) Idealne do popołudniowej kawy :)
Usuńpyszne, domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowite chrupaczki :)
OdpowiedzUsuńZdrowe, domowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńpochrupałabym :)
OdpowiedzUsuń