Błyskawiczna jaglanka |
Jak pewnie wiecie bardzo lubię kaszę jaglaną. Staram się jeść ją jak najczęściej, nie tylko na obiad :- ) Przepis na jaglankę śniadaniową znajdziecie już na blogu, ale dziś przepis na jej błyskawiczną wersję. Wystarczy, że kaszę ugotujecie dzień wcześniej, a rano dodacie do niej gorące mleko, ulubione świeże lub suszone owoce i pestki – pyszne śniadanie gotowe w kilka minut. I jeszcze jedno, warto podczas gotowania kaszy dodać odrobinę kurkumy, nada jej to piękny złocisty kolor.
Składniki:
- 100 g (ok. 5 łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ jabłka
- 1 duża figa
- 1 czubata łyżeczka pestek dyni
- 1 czubata łyżka żurawin
- ½ szklanki ulubionego mleka (roślinnego lub krowiego)
Dodatkowo:
- Ewentualnie do smaku miód, syrop klonowy lub ksylitol
Do
przygotowania błyskawicznej jaglanki będzie potrzebna ugotowana wcześniej kasza
jaglana (przepis jak to zrobić znajdziecie tutaj). Jeśli nie macie zbyt wiele
czasu rano, kaszę można ugotować np. wieczorem, można trzymać ja w lodówce
przez 3 dni.
Mleko
podgrzać. Do miseczki wsypać kaszę jaglana, pokrojone w kostkę jabłko, suszona figę,
żurawiny, pestki dyni. Całość zalać gorącym mlekiem i jeśli to konieczne dosłodzić miodem.
Smacznego
:- )
Kaloryczność 1 porcja ( jak na zdjęciu) - 353 kcal
Białko - 11g
Tłuszcz - 10g
Węglowodany - 58g
Błonnik - 5g
Błyskawiczna jaglanka |
Błyskawiczna jaglanka |
Błyskawiczna jaglanka |
Pyszna i super, że ją tak szybko się robi, bo rano nie zawsze ma się na to czas :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaglankę na słodko! mniam!
OdpowiedzUsuńJaglanka na słodko najpyszniejsza!!! <3
OdpowiedzUsuńhttp://grapefruitjuicesour.blogspot.com
o tak - pychotka :)
OdpowiedzUsuńTakie pożywne śniadanie to ja rozumiem! :)
OdpowiedzUsuńostatnio tak właśnie robię i np. resztę kaszy z obiadu zostawiam sobie na śniadanie :) pysznie jest :)
OdpowiedzUsuń