Pomysł na zdrowy, bardzo smaczny rybny obiad. Pstrąg faszerowany niepaloną (białą) kaszą gryczaną z leśnymi grzybami, porem, pachnącego pietruszką i tymiankiem. Jeśli nie macie pod ręką leśnych grzybów (ja znalazłam jeszcze paczkę w zamrażalce), możecie użyć pieczarek. Farsz jest bardzo smaczny i jak dla mnie może stanowić osobne danie :- ) Ryby pieczone są w wysokiej temperaturze niezbyt długo (około 15 minut), dzięki temu pozostają delikatne i soczyste.
Składniki:
- 4 pstrągi
- 75 g niepalonej kaszy gryczanej
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków, ewentualnie pieczarek)
- 1 duży por
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- pieprz cytrynowy
- sól
Dodatkowo:
- 4 gałązki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz cytrynowy
- tymianek
- papier do pieczenia
- wykałaczki
Kaszę gryczaną ugotować na sypko (jedną
porcję kaszy zalać 2 porcjami wrzątku, ze szczypta soli; gotować ok. 15 minut
do wchłonięcia wody, odstawić w ciepłe miejsce).
Por pokroić i zeszklić na ½ łyżce oleju –
przełożyć do miseczki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na złoto na
pozostałej ilości tłuszczu, doprawiając sola i pieprzem. Do grzybów dodać
ugotowaną kaszę gryczaną, por, posiekana natkę pietruszki, tymianek. Farsz
doprawić solą i pieprzem.
Pstrągi umyć, osuszyć. Boki ryb przeciąć
w dwóch miejscach na krzyż. Każdą rybę
oprószyć sola, pieprzem cytrynowym, napełnić farszem i spiąć wykałaczką.
Pstrągi ułożyć na papierze do pieczenia, posypać tymiankiem, skropić oliwą, na
wierzchu ułożyć po gałązce zielonej pietruszki. Ryby piec w piekarniku
nagrzanym do 250°C, w zależności od wielkości przez 15 – 20 minut.
Podawać z ulubioną sałatą i cząstkami
cytryny.
Smacznego
:- )
Kaloryczność 1 porcji ( 1 pstrąg) - 351 kcal
Białko - 45g
Tłuszcz - 12g
Węglowodany - 17,5g
Błonnik - 4g
Jeśli
lubicie ryby pieczone w piekarniku zapraszam, żebyście zapoznali się
z innymi
przepisami na blogu
Wspaniała potrawa:) Z przyjemnością wypróbuję przepis!:)
OdpowiedzUsuń