17 kwietnia 2015

Pstrąg faszerowany kaszą z grzybami

Pomysł na zdrowy, bardzo smaczny rybny obiad. Pstrąg faszerowany niepaloną (białą) kaszą gryczaną z leśnymi grzybami, porem, pachnącego pietruszką i tymiankiem. Jeśli nie macie pod ręką leśnych grzybów (ja znalazłam jeszcze paczkę w zamrażalce), możecie użyć pieczarek. Farsz jest bardzo smaczny i jak dla mnie może stanowić osobne danie :- ) Ryby pieczone są w wysokiej temperaturze niezbyt długo (około 15 minut), dzięki temu pozostają  delikatne i soczyste.

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 75 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków, ewentualnie pieczarek)
  • 1 duży por
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Dodatkowo:
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • papier do pieczenia
  • wykałaczki

Kaszę gryczaną ugotować na sypko (jedną porcję kaszy zalać 2 porcjami wrzątku, ze szczypta soli; gotować ok. 15 minut do wchłonięcia wody, odstawić w ciepłe miejsce).
Por pokroić i zeszklić na ½ łyżce oleju – przełożyć do miseczki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na złoto na pozostałej ilości tłuszczu, doprawiając sola i pieprzem. Do grzybów dodać ugotowaną kaszę gryczaną, por, posiekana natkę pietruszki, tymianek. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Pstrągi umyć, osuszyć. Boki ryb przeciąć w dwóch miejscach  na krzyż. Każdą rybę oprószyć sola, pieprzem cytrynowym, napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Pstrągi ułożyć na papierze do pieczenia, posypać tymiankiem, skropić oliwą, na wierzchu ułożyć po gałązce zielonej pietruszki. Ryby piec w piekarniku nagrzanym do 250°C, w zależności od wielkości  przez 15 – 20 minut.
Podawać z ulubioną sałatą i cząstkami cytryny.

Smacznego :- )

Kaloryczność 1 porcji ( 1 pstrąg) - 351 kcal
Białko - 45g
Tłuszcz - 12g
Węglowodany - 17,5g
Błonnik - 4g


Jeśli lubicie ryby pieczone w piekarniku zapraszam, żebyście zapoznali się 
z innymi przepisami na blogu


 


1 komentarz :