12 kwietnia 2013

Jaglanka śniadaniowa

jaglanka, kasza jaglana na śniadanie
Jaglanka śniadaniowa


Moja fascynacja (lub jak kto woli obsesja:- )) kaszą jaglaną trwa. Staram się ją wprowadzać do naszej codziennej diety i mam już sporą listę pysznych dań. Ale to nie wszystko, w zanadrzu mam jeszcze kilka fajnych pomysłów:- ) Tym razem nowy sposób na przygotowanie szybkiego śniadania lub podwieczorku. Jaglanka powstała ze zmielonego, uprażonego ziarna prosa i mleka roślinnego. W smaku przypomina trochę budyń, trochę kaszkę manną. Można ją serwować na tysiące sposobów, tym razem zjedliśmy ją ze słodkimi figami i pistacjami, ale już wiem, że następnym razem podam ją z gorącym sosem malinowym…
Składniki (porcja dla 2 -3 osób):
·       ½ szklanki zmielonej kaszy jaglanej
·       2 szklanki mleka roślinnego (jakie lubicie)
·       ½ laski wanilii
·       1 szklanka wody
·       1 – 2 łyżki miodu
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       figa
·       pistacje

Proponuję przygotować większą ilość mąki jaglanej, którą można wykorzystać później. Szklankę kaszy jaglanej umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Prażyć w piekarniku rozgrzanym do 150º C przez około 20 minut, aż kasza będzie wysuszona i zarumieniona. Proso ostudzić i zmielić. 

Postępować podobnie jak podczas przygotowywania budyniu. Odmierzyć ½ szklanki zmielonej kaszy i wymieszać z połową szklanki mleka.  2 ½ szklanki mleka i wody przelać do garnka, dodać wanilię (rozciąć, wyjąć nasionka, dodać do mleka razem z  rozciętą laską), syrop z agawy (wg uznania, 1 lub 2 łyżki), szczyptę soli i zagotować. Mleko zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii. Dolać rozrobioną wcześniej w mleku, zmieloną kaszę jaglaną, całość wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż kasza zgęstnieje (ok. 5 minut). 
Podawać w miseczce z figami i pistacjami polane melasa z chleba świętojańskiego.

Smacznego:- )
Wartość odżywcza 362,7 kcal
Białko 20,32 g
Tłuszcz 20g
Węglowodany 61g
W tym błonnik 3,94g


budyń z kaszy jaglanej kasza jaglana na śniadanie

kasza jaglana z figami i orzechami budyń z kaszy jaglanej

6 komentarzy :

  1. Lubię takie śniadania! A twoje wygląda w dodatku bardzo apetycznie :D
    PS. Mam tylko wątpliwości co do poprawności tego fragmentu przepisu: 'dolać rozrobiony w mleku zmieloną kaszę'

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za jaglanką, ale Twoja wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka !! jaglanka smaczna i zdrowa -najlepsza na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo korzystnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za kaszą jaglaną, ale jem z rozsądku:) i karmię nią rodzinę:) Ten przepis muszę wypróbować
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń