22 lutego 2013

Klopsy grzybowe z piekarnika

Klopsy grzybowe z piekarnika
W zamrażalce mam jeszcze mały zapas mrożonych grzybów zebranych podczas jesiennych wypraw do lasu. Użyłam ich do przygotowania niskotłuszczowych klopsów z piekarnika. Wielbiciele grzybów będą zadowoleni:- ) Jeśli nie macie  pod ręką grzybów leśnych, możecie wykorzystać pieczarki choć smak będzie inny:- )
Składniki:
·       250 – 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych*
·       1 duża lub 2 małe cebule
·       1 łyżka oleju rzepakowego
·       500 g mięsa mielonego**
·       pęczek zielonej pietruszki
·       jajko
·       3 łyżki otrębów owsianych
·       2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
·       sól, pieprz

Dodatkowo:
·       bułka tarta
·       masło***

Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażać cebulę z grzybami (lekko oprószyć solą i pieprzem) do momentu aż ładnie się zarumienią – wystudzić.

Mięso mielone włożyć do miski dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, przyprawy, otręby owsiane i ostudzone grzyby z cebulą. Wszystko wymieszać na jednorodną masę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Ręce moczyć w zimnej wodzie i formować klopsy, obtaczać w bułce tartej (lub w otrębach pszennych) i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do naczynia żaroodpornego). W każdym klopsie zrobić małe wgłębienie do którego włożyć odrobinę masła. Klopsy zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC jakieś 40 – 45 minut.


*im więcej dodanych grzybów tym klopsy będą miały bardziej grzybowy smak
**użyłam wołowiny i indyka zmielonego w maszynce, ale oczywiście można użyć innego ulubionego mięsa mielonego
*** jeśli chcecie bardzo odchudzić to danie, masło można pominąć

Smacznego:- )

 

Klopsy grzybowe z piekarnika

2 komentarze :