Klopsy grzybowe z piekarnika |
W zamrażalce mam jeszcze mały zapas mrożonych grzybów zebranych podczas jesiennych wypraw do lasu. Użyłam ich do przygotowania niskotłuszczowych klopsów z piekarnika. Wielbiciele grzybów będą zadowoleni:- ) Jeśli nie macie pod ręką grzybów leśnych, możecie wykorzystać pieczarki choć smak będzie inny:- )
Składniki:
· 250
– 500 g
świeżych lub mrożonych grzybów leśnych*
· 1
duża lub 2 małe cebule
· 1
łyżka oleju rzepakowego
· 500 g mięsa mielonego**
· pęczek
zielonej pietruszki
· jajko
· 3
łyżki otrębów owsianych
· 2
łyżeczki czerwonej papryki w proszku
· sól,
pieprz
Dodatkowo:
· bułka
tarta
· masło***
Cebulę i grzyby pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażać cebulę z grzybami (lekko oprószyć
solą i pieprzem) do momentu aż ładnie się zarumienią – wystudzić.
Mięso mielone włożyć do miski dodać
drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, przyprawy, otręby owsiane i ostudzone
grzyby z cebulą. Wszystko wymieszać na jednorodną masę, ewentualnie doprawić
solą i pieprzem.
Ręce moczyć w zimnej wodzie i formować
klopsy, obtaczać w bułce tartej (lub w otrębach pszennych) i wykładać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia (lub do naczynia żaroodpornego). W każdym
klopsie zrobić małe wgłębienie do którego włożyć odrobinę masła. Klopsy zapiekać
w piekarniku rozgrzanym do 180ºC jakieś 40 – 45 minut.
*im więcej dodanych grzybów tym
klopsy będą miały bardziej grzybowy smak
**użyłam wołowiny i indyka
zmielonego w maszynce, ale oczywiście można użyć innego ulubionego mięsa mielonego
*** jeśli chcecie bardzo
odchudzić to danie, masło można pominąć
Smacznego:- )
Klopsy grzybowe z piekarnika |
chciałabym wypróbować takie smaczne grzybowe klopsiki ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przygotowania klopsów z piekarnika:)
Usuń