Risotto z grzybami |
W lesie znalazło się jeszcze kilka grzybów, porcja w sam raz na obiad:- ) Tym razem przysmak kuchni włoskiej – risotto z grzybami. Użyłam zebranych na spacerze podgrzybków, ale ryż będzie smaczniejszy jeśli dodacie bardziej szlachetnych prawdziwków. Danie szybkie i pyszne:- ) Należy tylko pamiętać, aby użyć włoskiego ryżu o zaokrąglonych ziarenkach (arborio, wialone, carnaroli), który po ugotowaniu jest puszysty i wilgotny. A jeśli lubicie włoskie smaki polecam także risotto alla milanese.
Jak zrobić risotto z grzybami?
Składniki:
·
200
g ryżu arborio (lub vialone, carnaroli)
·
250
g grzybów leśnych (podgrzybków, najlepiej prawdziwków)
·
150
g białej cebuli
·
ok.
750 ml bulionu
·
3
łyżki masła
·
50
g parmezanu
·
3
łyżki posiekanej zielonej pietruszki
·
sól,
pieprz
Grzyby
oczyścić. Kapelusze i trzonki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać. Parmezan
zetrzeć.
Cebulę
zrumienić na patelni, dodając połowę masła, dodać grzyby, smażyć aż płyn
odparuje i doprawić solą. Wsypać ryż, chwilę smażyć aż nasiąknie tłuszczem i zrobi
się lekko szklisty. Proporcjami dodawać bulion, mieszając od czasu do czasu.
Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, uzupełniając płyn. Kiedy ryż będzie już
miękki ale nie rozgotowany, patelnie zdjąć z ognia, dodać parmezan oraz
pozostałe masło. Risotto wymieszać, doprawić solą, pieprzem i natka pietruszki.
Smacznego:-
)
Risotto z grzybami |
Wprost ubóstwiam risotto , a to wygląda ... mmmmm <3
OdpowiedzUsuń:))) a jak smakuje....
UsuńWspaniale wyglada! I konsystencja taka jak lubie: papkowata, nie przesuszona. Az mi slinka pociekla...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Było klejące, kremowe i pysznie grzybowe:)
Usuńnajlepsze danie na jasień!
OdpowiedzUsuńtaka jesień jest najsmaczniejsza:)
UsuńSmacznie i elegancko wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszne risotto!
OdpowiedzUsuń