Frykadelki śledziowe czyli norweskie klopsy rybne |
Świetny pomysł na przygotowanie ryby na ciepło . To zdrowa ryba u nas ciągle niedoceniana. Norwegowie jak nikt inny znają się na śledziach, zaczerpnęłam więc ich pomysł na przygotowanie tej bałtyckiej ryby. Usmażone klopsy są smaczne, delikatne w smaku i idealnie nadają się na zdrowy obiad z bukietem gotowanych warzyw:- )
Składniki:
· 150 g gotowanych ziemniaków
· 600 g surowych śledzi
· ½
szklanki bulionu
· ½
łyżeczki soli
· 1
płaska łyżeczki pieprzu cytrynowego
· 1
cebula
· 2
– 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· 2
łyżki posiekanej pietruszki
Dodatkowo:
· olej
do smażenia frykadelków
· mąka
ziemniaczana do panierowania
· smażone
krążki cebuli
Ziemniaki ugotować. Cebulę i natkę pietruszki drobno
posiekać.
Śledzie dokładnie oczyścić,
usunąć ości i odfiletować. Umyć, osuszyć, zmiksować. Dodać ugotowane ziemniaki
i zmiksować po raz drugi. Do masy dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, bulion,
sól, pieprz, cebulę, natkę pietruszki – wszystko razem wymieszaj. Jeśli masa
jest zbyt lepka, dodać jeszcze trochę maki ziemniaczanej. Rybna masa jest
klejąca i lepi się do rak:- ) Uformować płaskie frykadelki, obtaczać w mące
ziemniaczanej (lub bułce tartej), smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać posypane
krążkami smażonej cebuli i gotowanymi warzywami (ewentualnie polać roztopionym
masłem).
Smacznego:- )
Smakowity przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuń