28 grudnia 2012

Papryka z farszem mięsno - warzywnym


Papryka z farszem mięsno - warzywnym
Po ciężkich świątecznych daniach pora na coś znacznie lżejszego:- ) Zapiekana faszerowana papryka – wspomnienie jesiennego bogactwa świeżych warzyw. Szybkie danie świetnie smakuje z sałatą z rukoli i pomidorami lub sałatą ze świeżego szpinaku.

Składniki:
·       4 czerwone papryki
·       300 g mieszanego mięsa mielonego
·       300 g pieczarek
·       1 cebula
·       1 łyżka oleju
·       1 korzeń pietruszki
·       ½ pęczka natki pietruszki
·       1 łyżeczka soli
·       ½ łyżeczki soli
·       5 łyżek kaszy kuskus
·       10 łyżek wody
·       ser mozzarella

Dodatkowo:
·       ulubiona sałatka

Paprykę umyć, przekroić w poprzek tak aby powstało 8 łódek, oczyścić z pestek.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki i szczyptę soli. Chwilę podsmażać na złoty kolor.

Pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Mięso mielone wymieszać z pietruszką, natką, podsmażoną cebulą z pieczarkami, solą, pieprzem, kaszą kuskus i wodą. Wyrobić jednolita masę.
Mozzarellę pokroić na 8 plastrów.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Masą mięsną napełnić papryki. Na każdą łódkę paprykową włożyć plaster mozzarelli. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

Smacznego:- )

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz