Papryka z farszem mięsno - warzywnym |
Po ciężkich świątecznych daniach pora na coś znacznie lżejszego:- ) Zapiekana faszerowana papryka – wspomnienie jesiennego bogactwa świeżych warzyw. Szybkie danie świetnie smakuje z sałatą z rukoli i pomidorami lub sałatą ze świeżego szpinaku.
Składniki:
· 4
czerwone papryki
· 300 g mieszanego mięsa
mielonego
· 300 g pieczarek
· 1
cebula
· 1
łyżka oleju
· 1
korzeń pietruszki
· ½
pęczka natki pietruszki
· 1
łyżeczka soli
· ½
łyżeczki soli
· 5
łyżek kaszy kuskus
· 10
łyżek wody
· ser
mozzarella
Dodatkowo:
· ulubiona
sałatka
Paprykę umyć, przekroić w poprzek tak aby powstało 8 łódek, oczyścić
z pestek.
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki i szczyptę soli. Chwilę
podsmażać na złoty kolor.
Pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę
pietruszki drobno posiekać.
Mięso mielone wymieszać z pietruszką, natką, podsmażoną
cebulą z pieczarkami, solą, pieprzem, kaszą kuskus i wodą. Wyrobić jednolita
masę.
Mozzarellę pokroić na 8 plastrów.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Masą mięsną napełnić papryki.
Na każdą łódkę paprykową włożyć plaster mozzarelli. Wstawić do piekarnika i
piec ok. 45 minut.
Smacznego:- )
Papryka z farszem mięsno - warzywnym |
Papryka z farszem mięsno - warzywnym |
Papryka z farszem mięsno - warzywnym |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz