Urocze pająki, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym :- ) Ciastka przepyszne, chrupiące, bardzo aromatyczne bo z dodatkiem domowego masła orzechowego. Wyjątkowym dodatkiem są ulubione pralinki, które nie tylko zdobią, ale także nadają oryginalnego smaku i charakteru. Jeśli macie ochotę i czas możecie takie praliny przygotować samodzielnie. Jeśli planujecie przyjęcie halloweenowe nie może zabraknąć ich wśród innych smakołyków :- )
Składniki:
- 200 g domowego masła orzechowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 200 g maki orkiszowej razowej
- 80 g cukru brązowego
- 30 g cukru pudru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Dodatkowo:
- 24 ulubione czekoladowe pralinki lub inne kuliste ciastka, cukierki
- polewa czekoladowa (lub rozpuszczona czekolada)
- 48 cukrowych oczek (kupnych lub zrobionych samodzielnie)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Ze wszystkich składników zagnieść szybko
ciasto. Podzielić na 24 w miarę równe części i uformować kulki. Kulki poukładać
w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 10 minut w rozgrzanym
piekarniku, po czym blachę wyjąć z pieca i w każdej kulce zrobić dziurkę (np.
trzonkiem od kuli do ucierania ciasta). Ciastka ponownie włożyć do piekarnika i
piec jeszcze 15 – 18 minut na złoty kolor.
Ciastka ostudzić na blasze.
W każdym wgłębieniu umocować za pomocą
polewy czekoladowej pralinkę. Ciastka ozdobić nóżkami z polewy czekoladowej i
przykleić oczy.
Smacznego:- )
Halloweenowe inspiracje:
Świetna dekoracja! Takie ciasteczka wywołują uśmiech na buzi :)
OdpowiedzUsuńheh fajne te czekoladowe pająki
OdpowiedzUsuńBosko wyglądają :) świetny pomysł
OdpowiedzUsuńStrasznie słodko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńurocze
OdpowiedzUsuńbuzia się cieszy - pysznie :)
OdpowiedzUsuń