Bułeczki kości |
Przygotowując pizze z pająkami wpadłam na pomysł upieczenia także halloweenowych bułek. Tak powstały błyskawiczne drożdżowe bułeczki orkiszowe w kształcie kości:- ) Można podać je na kolacje w towarzystwie np. krwawego pomidorowego sosu. Na stole nie powinno też zabraknąć przekąski ze szczura, pająków, oczu potwora i dyni na słono… brrrrrrrr:- )
Jak zrobić bułeczki w kształcie kości?
Składniki:
· 100 g mąki orkiszowej typ 700
· 100 g mąki orkiszowej razowej
· 20 g świeżych drożdży
· ½ łyżki cukru
· ¾ łyżeczki soli
· 1 łyżka oleju
· 125 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać w urządzeniu mieszającym Thermomix, wyrabiając ciasto przez 3 minuty, ustawiając obroty w pozycji interwał.
Wyrobione ciasto podzielić na małe części, formować wałeczki, na każdym końcu zawiązać węzełek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15 -20 minut.
Jeśli nie macie Thermomixa: drożdże, cukier, sól, olej i letnią wodę wymieszać i dodać do mąki. Wyrabiać elastyczne ciasto przez ok. 8 minut. Dalej postępować jak w przepisie powyżej.
Smacznego:- )
Bułeczki kości |
podoba mi się taki pomysł na haloween'ową przekąskę :)
OdpowiedzUsuń:))) dzieciaki były zachwycone, zwłaszcza, że ostatnio bawią się kotki i pieski:)
UsuńAleż śliczne! Pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny kształt bułeczek! Na zabawę haloween'ową idealne, na pewno ucieszą i małych i dużych gości :))
OdpowiedzUsuń