28 października 2013

Bułeczki kości

Bułeczki kości
Przygotowując pizze z pająkami wpadłam na pomysł upieczenia także halloweenowych  bułek. Tak powstały błyskawiczne drożdżowe bułeczki orkiszowe w kształcie kości:- ) Można podać je na kolacje w towarzystwie np. krwawego pomidorowego sosu. Na stole nie powinno też zabraknąć przekąski ze szczura, pająków, oczu potwora i dyni na słono… brrrrrrrr:- )

Jak zrobić bułeczki w kształcie kości?

Składniki:
·       100 g mąki orkiszowej typ 700
·       100 g mąki orkiszowej razowej
·       20 g świeżych drożdży
·       ½  łyżki cukru
·       ¾  łyżeczki soli
·       1 łyżka oleju
·       125 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać w urządzeniu mieszającym Thermomix, wyrabiając ciasto przez 3 minuty, ustawiając obroty w pozycji interwał.
Wyrobione ciasto podzielić na małe części, formować wałeczki, na każdym końcu zawiązać węzełek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15 -20 minut.    

Jeśli nie macie Thermomixa: drożdże, cukier, sól, olej i letnią wodę wymieszać i dodać do mąki. Wyrabiać elastyczne ciasto przez ok. 8 minut. Dalej postępować jak w przepisie powyżej.

Smacznego:- )

Bułeczki kości

4 komentarze :

  1. podoba mi się taki pomysł na haloween'ową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) dzieciaki były zachwycone, zwłaszcza, że ostatnio bawią się kotki i pieski:)

      Usuń
  2. Ależ śliczne! Pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny kształt bułeczek! Na zabawę haloween'ową idealne, na pewno ucieszą i małych i dużych gości :))

    OdpowiedzUsuń