15 listopada 2012

Dyniowe latte


 
Kto by pomyślał, że można dodać purée z dyni do kawy? Pyszne gęste latte, przyprawione cynamonem, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza właśnie dodatkowi dyni. Powiem szczerze, że oczarowała mnie ta pożywna kawa i gdybym mogła codziennie bym ją sobie przyrządzała:- )

Jak zrobić dyniowe latte?

Składniki:
·       125 ml mleka
·       70 g purée z dyni
·       1 łyżka brązowego cukru
·       szczypta cynamonu
·       85 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
·       bita śmietana*

Mleko, purée dyniowe i cukier, cynamon delikatnie podgrzać w garnku, stale mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Zmiksować blenderem aż do uzyskania piany. Przelać do szklanki, zmieszać z kawą. Udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

*bitą śmietanę można pominąć, kawa i tak smakuje fantastycznie

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Luise Pickford "Gorące napoje"

 



8 komentarzy :

  1. To latte wygląda zabójczo. Zabójczo pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z popularnej sieci na "S" - tylko pewnie smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie dyni z kawą jest świetne, już wytestowane mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj http://www.pin-upcake.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło i dziękuję za wyróżnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow............................................zabrajkło mi słów z zachwytu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dwa jednym - kawa i deser ;)

    OdpowiedzUsuń