Pizza z pająkami |
Bardzo lubię pracować z dzieciakami w kuchni:- ) Trochę chaosu, trochę bałaganu, kilka szalonych pomysłów, uśmiechnięte buzie, dużo zapał i dobrej energii. To świetny czas na wspólne rozmowy, kreatywne gotowanie i fajną zabawę – gorąco polecam wszystkim rodzicom:- ) Korzystając ze zbliżającego się Halloween przygotowaliśmy z Juniorem i jego kolegą z klasy pyszne pizze z pająkami. Jak widać na zdjęciach wyszły nam przerażające owady:- ) A po wspólnym pieczeniu przyszła pora na konsumpcję, jak wiadomo nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana pizza:- ) Radość dzieci – bezcenna!
Składniki ( na 4 pizze o średnicy 20 cm):
· 200 g mąki orkiszowej typ 700
· 200 g mąki orkiszowej razowej
· 30 g świeżych drożdży
· 1 łyżka cukru
· 1 łyżeczka soli
· 2 łyżki oleju
· 250 ml wody
Dodatkowo:
· salami, oliwki, pieprz - jako pająki
· ulubione dodatki (sos pomidorowy, zioła, szynka, pieczarki, cebula, kapary, żółty ser, salami, oliwki, sos czosnkowy…)
Przyznam, że bardzo upraszczam sobie pracę używając Thermomixa. Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiając ciasto przez 3 minuty, ustawiając obroty w pozycji interwał.
Wyrobione ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy małe placki. Przełożyć na blaszki o średnicy 20 cm, wysmarowanych olejem i obsypanych mąką.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ajvarem, posypać mieszanką ziół. Na wierzch układać ulubione dodatki, obsypać grubą warstwa żółtego sera. Ułożyć pająki.
Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15 -20 minut.
Jeśli nie macie Thermomixa: drożdże, cukier, sól, olej i letnią wodę wymieszać i dodać do mąki. Wyrabiać elastyczne ciasto przez ok. 8 minut. Dalej postępować jak w przepisie powyżej.
Smacznego:- )
Pizza z pająkami |
Pizza z pająkami |
Hi hi faktycznie z pająkami :)) Miałabym opory przed zjedzeniem, te Twoje dzieciaki to odważne są :)
OdpowiedzUsuńMali pogromcy pająków, zjedli wszystkie bez wyjątku:))) Pozdrawiam
Usuńswietny pomysl :)
OdpowiedzUsuń