16 listopada 2012

Pstrąg pieczony w folii

Lubimy dania z ryb tych słodkowodnych i morskich, dlatego często goszczą w mojej kuchni.  Najczęściej jest to właśnie pstrąg, którego można kupić świeżego, a jak wiadomo najsmaczniejsza jest świeża ryba. To bardzo dietetyczny sposób na przygotowanie pstrąga. Osoby na diecie niskotłuszczowej mogą pominąć masło w przepisie.

Jak upiec pstrąga w folii?

Składniki:
·       2 świeże pstrągi
·       7 ząbków czosnku
·       4 gałązki zielonej pietruszki
·       4 gałązki koperku
·       2 łyżeczki masła
·       2 łyżki cytryny
·       sól, pieprz cytrynowy
·       folia aluminiowa
·       olej do posmarowania foli

Dodatkowo:
·       3 – 4 ziemniaki
·       2 pomidory

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach.

Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny posolić na zewnątrz i w środku, obsypać pieprzem cytrynowym i odstawić na 15 minut. Do środka każdej ryby włożyć 2 gałązki pietruszki i koperku, 3 lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć po łyżeczce masła. Przełożyć pstrągi na folię posmarowaną olejem, zawinąć (tak przygotowane pstrągi można schować do lodówki i wyjąć tuż przed pieczeniem).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Ryby wstawić do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie ziemniaki pokroić w ćwiartki, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, lekko posmarować olejem, posolić, ewentualnie oprószyć pieprzem cytrynowym. Pomidory naciąć na krzyż na czubku i wcisnąć po 2 ćwiartki czosnku, posolić, ułożyć obok ziemniaków.

Ryby wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli, ponacinać skórę ostrym nożem i wstawić razem z ziemniakami i pomidorem na jakieś 15 minut do piekarnika, podpiekać do momentu aż ziemniaki ładnie się zarumienią.
Podawać z ulubioną sałatką

Smacznego:- )

Kaloryczność 1 porcji na zdjęciu – 393 kcal
Białko – 44g
Tłuszcz  - 9g
Węglowodany – 38,5g

Błonnik – 5,5g






6 komentarzy :