Lubimy dania z ryb tych słodkowodnych i morskich, dlatego często goszczą w mojej kuchni. Najczęściej jest to właśnie pstrąg, którego można kupić świeżego, a jak wiadomo najsmaczniejsza jest świeża ryba. To bardzo dietetyczny sposób na przygotowanie pstrąga. Osoby na diecie niskotłuszczowej mogą pominąć masło w przepisie.
Jak upiec pstrąga w folii?
Składniki:
· 2
świeże pstrągi
· 7
ząbków czosnku
· 4
gałązki zielonej pietruszki
· 4
gałązki koperku
· 2
łyżeczki masła
· 2
łyżki cytryny
· sól,
pieprz cytrynowy
· folia
aluminiowa
· olej
do posmarowania foli
Dodatkowo:
· 3
– 4 ziemniaki
· 2
pomidory
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach.
Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny posolić na
zewnątrz i w środku, obsypać pieprzem cytrynowym i odstawić na 15 minut. Do
środka każdej ryby włożyć 2 gałązki pietruszki i koperku, 3 lekko zmiażdżone
ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć po łyżeczce masła. Przełożyć pstrągi na folię
posmarowaną olejem, zawinąć (tak przygotowane pstrągi można schować do lodówki
i wyjąć tuż przed pieczeniem).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Ryby wstawić do
piekarnika na 15 minut.
W tym czasie ziemniaki pokroić w ćwiartki, ułożyć na blasze
na papierze do pieczenia, lekko posmarować olejem, posolić, ewentualnie oprószyć
pieprzem cytrynowym. Pomidory naciąć na krzyż na czubku i wcisnąć po 2 ćwiartki
czosnku, posolić, ułożyć obok ziemniaków.
Ryby wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli, ponacinać skórę
ostrym nożem i wstawić razem z ziemniakami i pomidorem na jakieś 15 minut do
piekarnika, podpiekać do momentu aż ziemniaki ładnie się zarumienią.
Podawać z ulubioną sałatką
super przepis:)
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
UsuńSmacznie wyglądają pstrągi,świeżą rybkę już kupiłam w lidlu więc zaraz pieką wg.tego przepisu.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadnie do gustu tak przgotowany pstrąg:)
UsuńDziś przetestuję ! :)
OdpowiedzUsuńDzis zrobie pycha bedzie dzieki
OdpowiedzUsuń